Uredništvo

  • Uredništvo

    19. 6. 2021  |  Kultura

    Literarni večer LGBTQ+ pesmi

    Pred Lutkovnim gledališčem Maribor bo 21. junija ob 20.00 v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru potekal skupinski literarni večer LGBTQ+, na katerem se bodo predstavili: Vesna Liponik, Eva Kokalj, Aljaž Koprivnikar, Petra Hrovatin in Tom Veber. Po branju bo sledil pogovor s pesnikom, založnikom in aktivistom Branetom Mozetičem, ki bo predstavil pesmi iz svoje zadnje pesniške zbirke Sanje v drugem jeziku. Nastopili bosta tudi Zala Kores in Julija Bratec Veleski (duo De Liri). Dogodek, ki je tudi del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru, bo povezovala Špela Setničar. 

  • Uredništvo

    18. 6. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: ELDORADO ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić. Več o tem, da Janševa vlada sistematično razgrajuje institucije, ključne za boj proti organiziranemu kriminalu, preberite v naslovni temi (Eldorado za organiziran kriminal). V novi številki si lahko preberete tudi intervju z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom in še mnogo več zanimivih, informativnih in poglobljenih prispevkov. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. 

  • Uredništvo

    18. 6. 2021  |  Politika

    Minister za zdravje: »Verjetno bomo v kratkem omogočili izbiro cepiva«

    "Zagotovo smo že na začetku povedali, da ta možnost bo pri osvežilnem odmerku. Kajti do takrat smo predvidevali, da bo sistem tako zrel in postavljen, da za to ne bi bilo vprašanj. Tudi vprašanje samih dobav cepiv je bilo v tem začetnem obdobju. Vendar pa v teh dneh opažamo, da prihajamo v obdobje, ko bo cepiv vseh vrst verjetno dovolj in bomo verjetno v kratkem lahko omogočili tudi to opcijo."

  • Uredništvo

    18. 6. 2021  |  Politika

    SDS: »Z našim bojem postaja Slovenija prostor svobode, pravičnosti, priložnosti in blaginje«

    "Z našim bojem postaja Slovenija prostor svobode, pravičnosti, priložnosti in blaginje za vse, ki so se zanjo pripravljeni potruditi. K sodelovanju pri graditvi Slovenije vabimo vse, ki jim pogum ni tuj in ki jim je naš skupen cilj blizu. Vse, ki jim gre za stvar in ki imajo pri svojem delu in političnem udejstvovanju Slovenijo v srcu."

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ELDORADO ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić. Več o tem, da Janševa vlada sistematično razgrajuje institucije, ključne za boj proti organiziranemu kriminalu, preberite jutri v naslovni temi. Zdaj je namreč na vrsti finančna uprava. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 18. junija, dalje. #Mladina24

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Politika

    Skupina Bojane Beović je bila »nepotrebna in neustrezna«

    Spletni portal Necenzurirano.si je razkril ugotovitve prvega izvedenskega mnenja o ukrepanju med epidemijo covid-19, ki ga je za parlamentarno preiskovalno komisijo spisal dr. Ivan Eržen.

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    »Pač ne! Tega jim ne bomo dopustili!«

    "Tako imenovanim osamosvojiteljem pa lahko rečem, da smo v času osamosvajanja resnično sanjali o pošteni, pravični, svobodni in demokratični družbi, o blaginji vseh državljanov. Sanjali smo o Evropi, ki je bila naš resnični svetilnik. Nikakor pa si nismo niti v najbolj morastih sanjah predstavljali, da bomo po tridesetih leti priča vladnemu uničevanju kakovostnih medijev (STA, RTV, Radio Študent itd.), dekonstrukciji neodvisnega sodstva in parlamentarne demokracije, šikaniranju in poniževanju vseh drugače mislečih, protestnikov itd. Niti v najbolj morastih sanjah si nismo predstavljali, da bomo postali ena od problematičnih in pobalinskih držav, ki pomaga pri uničevanju evropske ideje, ki sicer ni idealna, a je boljša kot življenje v diktaturi ene stranke in ene miselnosti oziroma ideologije."

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    Spomin na novinarja Mladine, ki je izgubil življenje med opravljanjem svojega dela

    Pred 29 leti je v Sarajevu umrl novinar Mladine Ivo Štandeker. Zadela ga je granata. Ivo bi preživel, če bi ga dovolj hitro pripeljali do bolnišnice, a zaradi vojnih razmer na terenu to ni bilo mogoče.

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    »Naš čas je brez morale, lepega vedenja, spodobnosti med ljudmi«

    "Bistvo je v tem, da je naš čas danes prehudo brez morale, lepega vedenja, spodobnosti med ljudmi. Potem se te skromne, kratke zgodbice trudijo, da bi prodrle z moralo, da bi jo morda kdo vseeno slišal, čeprav ni izrecno navedena. To je osnovna ideja."

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Kultura

    Sto umetniških del po sto evrov

    V Ravnikar Gallery Space (Levstikova 3) v Ljubljani bo od 17. do 19. junija (med 12. in 18. uro) na ogled skupinska razstava AIR4 z naslovom We Are All Absolute Beginners. Gre za kurirano kolekcijo, ki predstavlja izbor 25 uveljavljenih domačih umetnikov mlajše srednje generacije. Ti so posebej za to priložnost ustvarili serijo štirih umetniških del; celoto tako tvori 100 originalnih likovnih del v A4 formatu, ki so naprodaj po 100 evrov.

  • Uredništvo

    17. 6. 2021  |  Družba

    Kakšna bo pokoronska prihodnost Evrope?

    Danes ob 19. uri bodo prvič v živo na odru pred Pritličjem potekala Stre[a]menja. S pogovorom, ki nosi naslov "Pokoronska prihodnost - med nujno zeleno in neizogibno digitalizirano Evropo", se vključujejo v vseevropsko državljansko razpravo- konferenco o prihodnosti Evrope. Ob 20. uri bo sledil koncert hrvaške glasbenice Tene Rak.

  • Uredništvo

    16. 6. 2021  |  Politika

    Si NSi prilašča dosežke slovenskih športnikov?

    Reklamna akcija stranke NSi ob 30. obletnici osamosvojitve vključuje fotografije številnih uspehov slovenskih športnikov in drugih znanih državljank in državljanov Slovenije, ki so v zadnjih treh desetletjih dosegali mednarodne dosežke. 

  • Uredništvo

    16. 6. 2021  |  Politika

    »(Ne)uspehi predsedovanja EU bodo zaznamovali tudi naslednjo volilno kampanjo«

    "Za Slovenijo je do tretje Janševe vladavine veljalo, da evropska politika nikoli ni bila del notranje. Zdaj je med njima zaradi Janše enačaj. Opozicija na drugi strani si bo prizadevala stranpoti slovenske vlade še dodatno internacionalizirati v EU. Evropska politika in evropske teme bodo prihodnjega pol leta notranjepolitične teme. (Ne)uspehi predsedovanja bodo zaznamovali tudi naslednjo volilno kampanjo. A če je Janša računal, da bo njegovo predsedovanje brezplačni mikrofon za enostransko promocijo vse bolj suverenističnih idej, se je uštel. Vsak njegov izpad na evropski ravni rodi ducate kritičnih prispevkov v uglednih evropskih medijih, tem pa praviloma sledijo politične posledice."

  • Uredništvo

    16. 6. 2021  |  Družba

    Kaj »coming out« pomeni za LGBTIQ+ osebe

    Publikacija Srčna sporočila (LGBTIQ+ skupnost o coming outu) je nastala iz odgovorov na vprašanje "Kaj bi povedal_a oz. svetoval_a nekomu, ki še ni naredil_a coming outa/razkritja, ampak to načrtuje v prihodnosti?", ki je bilo eno od vprašanj v raziskavi LGBTIQ+ osebe in coming out, ki so jo pri Zavodu TransAkcija izvedli med februarjem in aprilom letos.

  • Uredništvo

    16. 6. 2021  |  Politika

    Stran od zlaganih objemov oblastnikov

    "Janeza Janšo sem fotografiral že na kakem kongresu ZSMS, potem kot gledalca demonstracij GP Grosuplje v Ljubljani, aretacijo 31. maja 1988, prihod iz vojaškega zapora in sodišča 27. julija 1988, v zaporu na Dobu in Igu leta 1989, na Zborovanju proti korupciji 1994 pred sodiščem v Ljubljani, 2013, ob odhodu na Dob 2014 ter na zborovanju na jasi za parlamentom Shod odbora, tudi 2014."

  • Uredništvo

    16. 6. 2021  |  Kultura

    Mariborska Pekarna praznuje 27. obletnico

    Uporabniki Kulturnega centra Pekarna so se ob njeni 27. obletnici, ki jo obhajamo v teh dneh, odločili za organizacijo večdnevnega programa dogodkov in vsebin, ki jih bodo soustvarjale članice in člani skupnosti Pekarne. Program se bo odvijal med 16. in 19. junijem 2021 v kompleksu KC Pekarna.

  • Uredništvo

    16. 6. 2021  |  Kultura

    Brezplačni koncerti poleti v Šiški

    V petek, 18. junija, se s koncertom Tetameta, projektom elektronske glasbe s poudarjeno melanholično noto ambientalnega, začenja niz brezplačnih koncertov Poletje v Šiški na letnem vrtu Kina Šiška. Do 15. septembra se bo zvrstilo 25 koncertov domačih in tujih izvajalcev. Četrta izvedba koncertov tudi tokrat poteka v sodelovanju med Centrom urbane kulture Kino Šiška in Kavarno Kina Šiška. 

  • Uredništvo

    15. 6. 2021  |  Politika

    »Vladate na način, ki ni sprejemljiv in delate škodo«

    "S tem vašim teatrom preusmerjate pozornost od tega, da preprosto vladate na način, ki ni sprejemljiv. Delate škodo. Predvsem pa, namesto tega, da se ukvarjate z Levico in temi mladimi teoretiki, kot je zapisal na Facebooku vaš predsednik, bi morali narediti vse, da pride v državni zbor zakon o pomoči gostinstvu in turizmu ter vsem tistim, ki so bili prisilno zaprti. Na to smo vas opozarjali in tudi predlagali že januarja. Obljubljeno je bilo aprila, danes ni nič. Danes bi morali prvo tranšo dobiti ti podjetniki, pa jo bodo mogoče šele jeseni. S tem se ukvarjajte."

  • Uredništvo

    15. 6. 2021  |  Družba

    Ana Roš: »Subvencije kmetom so stran vržen denar«

    "Subvencije kmetom so stran vržen denar. Kmeta je treba naučiti, kako naj osmisli svoje delo. Živinorejci so težko prodali ekološko pridelano meso, ki ne more imeti enake cene kot ekstenzivna živinoreja (...) Še vedno ne razumemo, da kar pride iz naše zemlje, naši kmetje imajo vrtove na tisoč metrih nadmorske višine, ki so popolnoma biodinamične, zelenjave ne zalivajo. Jaz se z njimi ne morem pregovarjati za kilogram krompirja. Tisti kilogram ni vreden 20 centov za veleblagovnico, ampak vsak evro, za katerega me bodo prosili. Včasih bi bilo dobro, da začnemo jesti manj, bolj kakovostno in sledljivo hrano. To je največje vodilo naše prehranske navade."

  • Uredništvo

    14. 6. 2021  |  Kultura

    Ozaveščanje bralne kulture in opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja

    Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, ki se vsako leto odvija v Ljubljani in v partnerskih mestih (Brežice, Sežana, Maribor, Koper, Slovenske Konjice, Lenart, Ormož, Rogaška Slatina, Novo mesto, Celje, Šentilj …). V okviru festivala se bodo  prepletale različne umetniške prakse, ki bodo obiskovalcem ponudile poglobljen vpogled v literaturo.

  • Uredništvo

    14. 6. 2021  |  Politika

    »Je njihov cilj res Slovenijo skregati z vsemi na svetu?«

    "Kaj je res končni cilj te izjemne politične garniture, ki nas vodi zadnjih 15 mesecev? Je njihov cilj res, da izgine opozicija, da izgine levica, da izginejo levičarji in da izginejo intelektualci, kulturniki, sodniki ter novinarji, ki ne trobijo v njihov rog? Je njihov cilj res bolj banalne narave v smislu rezanja pogače, delanja poslov in pobiranja provizij? Je njihov cilj res Slovenijo skregati z vsemi na svetu? Je ne nazadnje njihov končni cilj res neka višegrajsko-ogrsko-balkanska druščina skrajnih konservativcev, ki bodo ukinjali vse z leti pridobljene svoboščine in civilizacijske pridobitve, kot je svobodno odločanje o rojstvu otrok, na primer? Ali pa je njihov cilj najbolj banalen na svetu: narediti vse, da ostanejo na oblasti. Uživati v vladanju še naprej. Sprejemati odloke, ki se jim čudi vsak zdravi razum."

  • Uredništvo

    14. 6. 2021  |  Družba

    »Poskusi omejevanja in zatiranja drugače mislečih«

    "Mučenje v rokah države ostaja trdoživo razširjeno po vsem svetu, diskriminacija, tudi na podlagi več okoliščin, je stalnica, s katero se soočajo različne manjšine. Vedno znova se pojavljajo poskusi omejevanja in zatiranja drugače mislečih. Na prelomu tisočletja smo doživeli sprožitev vojne proti terorizmu, ki je za seboj potegnila veliko kršitev. V zadnjih letih pospešen razvoj sodobnih digitalnih poti postavlja v ospredje vprašanje množičnega nadzora, sovražnega govora, svobode govora. Podnebne spremembe tudi niso le grožnja prihodnosti, ampak že povzročajo oborožene spopade in beg ljudi na varno."

  • Uredništvo

    11. 6. 2021  |  Družba

    Razpis za Proglas

    Interesi kapitala nimajo meja in se ob pomoči politike zajedajo tudi v naravne vire. Tisto, kar je bistveno za človekovo življenje – voda, zrak, prst, rudnine, gozd in rastline nasploh, pa tudi živalske vrste –, se vidno krči, s tem pa se uničuje globalni ekosistem in napoveduje skorajšnje okoljsko opustošenje.

  • Uredništvo

    13. 6. 2021  |  Družba

    »Preveč je politikov, ki se pretvarjajo, da ni nobene nevarnosti«

    "Vsi, ki polagamo vence, spletene iz rož, besed ali glasbe, na te svete kraje nečloveškega trpljenja in premnogih smrti, vemo in gledamo, kako se zlo razrašča. Spoznavamo, da nismo dovolj pogumni, da bi se z njim borili brez omahovanja, brez preračunljivosti in nepopustljiv."

  • Uredništvo

    13. 6. 2021  |  Politika

    »Vlada je za strmoglavljenje svoje podpore v celoti zaslužna sama«

    "Sedanja koalicija razloge za svojo porazno priljubljenost – nižjo je imela le še Pahorjeva vlada na vrhuncu gospodarske krize – vidi v zaroti medijev, ki se je tokrat razširila vse do uredništev Economista in Financial Timesa: da o New York Timesu, tej 'liberalni tovarni lažnih novic', niti ne govorimo. Pa še dlje, vse do visokih predstavnikov Sveta Evrope in evropske komisije. A za strmoglavljenje svoje podpore je v celoti zaslužna sama. S skoraj vsako potezo med volivci namreč utrjuje dvojno zavest: da je napadalna, pogoltna, predrzna – a hkrati šibka. Mislim, da je odziv, ki ga vzbuja s temi svojimi signali, tako prvinski, tako globoko vpisan v temeljno psihologijo konfrontacije, da se njeni nasprotniki niti ne povsem zavedajo, kaj točno jih spravlja iz tira."

  • Uredništvo

    13. 6. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #69

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Alje Adam iz zbirke Privlačnosti.

  • Uredništvo

    12. 6. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Protest za Radio Študent in neodvisne medije

    Po treh dneh predvajanja gverilskega programa Radio Kričač so se podporniki Radia Študent včeraj odpravili na miroljubno protestniško procesijo ReŠolucija 2021, ki so jo začeli na Metelkovi in končali na Mestnem trgu. Namen akcije je bil opozoriti na rezultate medijskega razpisa, ki je po besedah odgovornega urednika Matjaža Zorca "politična farsa".

  • Uredništvo

    12. 6. 2021  |  Politika

    »Primer STA je postal simbol upora proti sadistični politiki najslabše vlade v zgodovini države«

    "Primer STA ni postal zgolj simbol upora proti sadistični politiki najslabše vlade v zgodovini države. Zaradi uspešne akcije zbiranja donacij za preživetje osrednje medijske hiše v Sloveniji je postal tudi simbol boja za normalnost. Akcija je pokazala, da STA ni ostala sama v vsiljenem spopadu z vlado. Dokazala pa je tudi, da svoboda in demokracija nista samoumevni danosti, ampak da se je treba zanju nepopustljivo boriti."

  • Uredništvo

    12. 6. 2021  |  Družba

    »Tisti, ki bi nas lahko povlekli iz zahtevne politične krize, v politiko nočejo vstopiti«

    "Marsikaj v tej družbi je dobro in slabo hkrati. Da smo veliko bolj diferencirana družba, je mogoče videti po tem, da v današnji družbi sobiva vrsta posameznic, posameznikov, skupin, ki se različno opredeljujejo glede na nacionalno in versko pripadnost, kulturno okolje."

  • Uredništvo

    11. 6. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: JAneZ

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). Bolj ko Janša opisuje sile, ki rušijo ustavni red, vladavino prava in demokracijo, bolj opisuje sebe. Več o tem preberite v naslovni temi, v novi številki pa boste našli še veliko zanimivega, poglobljenega in informativnega branja. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani.