Uredništvo

  • Uredništvo

    2. 6. 2021  |  Politika

    »Kaj je za Janšo evropski način življenja?«

    "Kaj je za J.J. evropski način življenja? Ima v mislih demokracijo starih Grkov (sužnji in ženske niso smeli voliti), ki so jo nato razvili evropski misleci, dokler je ni ljudstvo (tudi sužnji in ženske) vzelo v svoje roke? Ali pa ima v mislih tisti najmračnejši evropski način življenja, osvajalski, rasističen navzven in zatiralski, nedemokratičen navznoter, ki ga Evropa nikoli ni znala izkoreniniti? Ima v mislih bisere evropske umetnosti ali zahojeno strankarsko muziko? Nove modele bolj enakopravne družbe ali plesnive avtokratske vzorce neizobražencev, ki hočejo oblast zadržati na vekomaj?"

  • Uredništvo

    2. 6. 2021  |  Kultura

    »Umetnost se težko izogne političnosti«

    "Jaz mislim, da se umetnost težko izogne političnosti. Vsakokrat, ko se odloči za neko določeno prizmo, je po svoje že politična, ko se torej odloči za neko estetiko, za neko vsebino, za neki položaj. Tudi če je z vidika njenih izjav popolnoma nepolitična, je vnaprej politična. Težko bi rekla, da je katera koli umetnost "apriori" samo lepa. To je ena stran, druga stran pa je umetnost, ki se eksplicitno ukvarja s političnostjo."

  • Uredništvo

    2. 6. 2021  |  Družba

    Mariborska Pekarna zavrnila selitev v nove prostore

    Programski svet KC Pekarna je na zasedanju glede predloga Mestne občine Maribor (MOM) o selitvi KC Pekarna v prostore bivšega MTT v Melju soglasno sprejel sklep, da uporabniki KC Pekarne ne pristajajo na selitev na drugo lokacijo.

  • Uredništvo

    1. 6. 2021  |  Družba

    FOTO: 4265 slovenskih zastavic

    V ljubljanskem parku Tivoli, na travniku ob promenadi, se je ponoči pojavilo 4265 slovenskih zastavic. Kot je razbrati iz postavljene table, zastavice predstavljajo 4265 ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi covida-19. Kdo jih je postavil, še ni znano.

  • Uredništvo

    1. 6. 2021  |  Politika

    »Sovraštvo nad tisto umetnostjo, ki se je ne da nadzorovati«

    "Kar zadeva stanje v kulturi, je najbolj vidno to, da po nepotrebnem spreminjamo Cukrarno v moderno razstavišče. Mirno bi se lahko vrnila nazaj v ubožnico za umetnice in umetnike, ker so ti med epidemijo obubožali. Vidi se sovraštvo nad tisto umetnostjo, ki se je ne da nadzorovati."

  • Uredništvo

    1. 6. 2021  |  Politika

    »SDS ni Levica«

    "Pri tokratnem napadu SDS na Levico seveda ne gre za to, za kaj se zavzema SDS, ampak kaj ni SDS. In SDS seveda ni Levica. Janša se pravzaprav želi predstaviti kot tisti pravi branitelj liberalnega ustavnega reda, ki ga sicer že dobro leto ruši. Gre do neke mere tudi za poskus še večje koncentracije desnih glasov, zaradi česar se lahko tudi zgodi, da čeprav zna kakšen SDS-satelit priti v parlament, SNS ne bo in tudi Nova Slovenija bo dobila manj glasov."

  • Uredništvo

    1. 6. 2021  |  Družba

    »Moramo narediti vse, da gredo otroci lahko jeseni normalno v šolo«

    Evropska agencija za zdravila (EMA) je prejšnji teden podala pozitivno mnenje za cepljenje otrok od 12. leta dalje s cepivom podjetij Pfizer in BioNTech. Cepljenje te starostne skupine se bo v Sloveniji začelo v kratkem. Ta teden se bo sestala posvetovalna skupina za cepljenje, ki bo o tem podala uradno mnenje, to pa bo nato podlaga za priporočila NIJZ-ja. Marko Pokorn, strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike, je v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da gre za povsem identično cepivo, kot ga dobijo odrasli in da odmerek ni tako odvisen od velikosti cepljene osebe.

  • Uredništvo

    1. 6. 2021  |  Družba

    Parade ponosa v Sloveniji letos v štirih mestih

    Med 4. in 19. junijem bo v Ljubljani potekal festival Parada ponosa 2021 pod sloganom "Uprimo se zatiranju". Začetek predfestivalskega dogajanja bo zaznamovala otvoritev razstave Barve brezdomnosti v Mestni hiši. Parado ponosa bodo pripravili tudi v Mariboru (26. junija), Slovenj Gradcu (3. julija) ter prvič v Novi Gorici in Gorici (4. septembra).

  • Uredništvo

    31. 5. 2021  |  Politika

    Beović: »Cepljenje otrok je smiselno«

    Na današnji vladni tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede epidemije covid-19 je spregovorila tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Dejala je, da je bilo doslej po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) s prvim odmerkom cepljenih  več kot 661 tisoč prebivalcev, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 402 tisoč ljudi. 

  • Uredništvo

    31. 5. 2021  |  Družba

    »Z osamosvojitvijo je leta 1991 civilna družba zamrla«

    "Z osamosvojitvijo je leta 1991 civilna družba zamrla. Ona je v resnici poganjala osamosvojitev, potem pa je hitro šla v maloro in poniknila. Zdaj je čas, da oživi. Mislim, da nas to druži. Potrebujemo ali vsaj želimo si širše družbeno gibanje. Sam si zelo želim, da bi iz tega, kar je zdaj protest, nastalo nekaj bolj trajnega. Da od tega ne bi profitirala samo ena politična stranka ali dve, ampak da bi to ostalo način opozarjanja družbe in politike na to, kaj je narobe. Tako kot delujejo švicarski referendumi. Instrument, ki je del bazične demokracije. Mislim, da to iščemo. Vprašanje je namreč, ali mi sploh še imamo družbo. Imamo skupnost institucij societas, ki državo držijo skupaj, nimamo pa družbe, nemške Gesellschaft, ki predstavlja druženje. Namesto v družbi živimo v anglosaški atomizirani society. Protestniki so upor za revitalizacijo družbe."

  • Uredništvo

    31. 5. 2021  |  Politika

    »To vlado bi morali strmoglaviti pred začetkom predsedovanja Evropi«

    "​Vladajoča stranka hiti, da pred začetkom predsedovanja Svetu Evrope predstavi svoj program. Pri tem ne gre brez običajnih laži in prevar, vse pa v okviru skrbi za državotvornost, kot je to državljanom na dušo položil predsednik vlade. In če bomo s tem pojasnilom državljani program pogoltnili, bo predsedovanje minilo in ostali bomo sami, brez Evrope, samo s svojo diktaturo, ki smo jo nerazumno dopustili. Ko začutimo, da nam nekdo laže ali bi nas rad preslepil, je najbolje, da udarimo nazaj, četudi ne vemo točno, v čem se skrivata laž in prevara: skratka, prav zavoljo državotvornosti bi morali strmoglaviti to vlado že pred začetkom predsedovanja, saj menda državljani sami sebe ne morejo tako podcenjevati, da ne bi videli, kaj se pripravlja."

  • Uredništvo

    31. 5. 2021  |  Kultura

    Sprehod po salonu polpretekle zgodovine

    Umetnik Marko A. Kovačič je prostore stare tovarne Mehanika v Trbovljah preobrazil v potovanje skozi našo polpreteklo zgodovino in sedanjo realnost. Postavitev Javka pri Rdeči zvezdi sestavlja vrsta instalacij in ambientov, ki skupaj tvorijo kompleksno celoto. Vsako nedeljo v juniju bo potekalo vodstvo z umetnikom.  

  • Uredništvo

    31. 5. 2021  |  Kultura

    Retrospektiva Federica Fellinija 

    V Slovenski kinoteki bo od 3. junija do 6. julija na ogled retrospektiva filmov Federica Fellinija, s katero bi morali že lani oktobra obeležiti stoletnico rojstva enega najbolj cenjenih avtorjev zgodovine filma. Odprli jo bodo 3. junija ob 21.30 uri z njegovim prvim filmom Beli šejk iz leta 1952. V okviru retrospektive bodo prikazali vseh dvajset režiserjevih celovečernih filmov, tri celovečerne omnibuse, v katerih je Fellini režiral svoje epizode, ter štiri dokumentarne filme o Felliniju, ki jih je posnel nemško-ameriški avtor Gideon Bachmann.

  • Uredništvo

    29. 5. 2021  |  Politika

    Janša bo na razrešitev Zorčiča naslednji teden vezal zaupnico vladi

    Naslednji teden naj bi vladajoča koalicija ponovno predlagala razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in na to vezala zaupnico vladi. Če torej tudi v tretje ne bodo zbrali več kot 45 glasov za razrešitev Zorčiča, bo vlada avtomatično padla, zelo verjetno pa bi to pomenilo tudi razpis predčasnih volitev – če seveda ne bi nastala neka nova koalicija in v ustavnih rokih predlagala novega mandatarja.

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Politika

    »Janša ve, da se z demokratičnimi sredstvi ne more obdržati v političnem sedlu«

    "Ob trideseti obletnici osamosvojitve, ki jo je ves čas uspešno privatiziral in ji nadeval nedemokratične uzde, se Janši porajajo visokomiselne ideje, toda bržkone tudi ve, da se z demokratičnimi sredstvi dolgoročno več ne more obdržati v političnem sedlu. Po vseh izkušnjah z Janšo in njegovimi metodami, po bližini suverenističnih (mestoma profašističnih) politikov sosednjih držav, posebej Viktorja Orbána, lahko prej ali slej z njegove strani pričakujemo eskalacijo fizičnega nasilja, podobnega temu v kristalni noči v Nemčiji. Tako je vsaj mogoče sklepati na podlagi predloga resolucije SDS, ki v sklepnem stavku najavi obrambo domovine, pred tem pa mehanizem zaostrovanja razmer, ki da lahko vodijo v državljansko vojno."

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Politika

    »Na ulici lahko vsakega pozdravimo z dvignjeno glavo in mu pogledamo v oči. Kaj pa oni?«

    "Vlada naj odstopi, predsednik republike naj razpiše volitve in protesti ne bodo več potrebni, ker bodo lahko ljudje na volitvah izrazili svoje mnenje. Marsikaj je možno kupiti, tudi parlamentarne glasove, a privilegija, da greš svobodno med ljudi brez specialnih enot, se ne da kupiti. Na ulici lahko vsakega pozdravimo z dvignjeno glavo in mu pogledamo v oči. Kaj pa oni?"

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Kultura

    Exit bo prvi med velikimi festivali v letošnjem letu

    Srbija se 21. junija vrača v normalno življenje, zato je tudi dokončno potrjeno, da se bo 20. obletnica festivala Exit odvila na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu med 8. in 11. julijem. Exit bo tako eden prvih velikih festivalov v letu 2021.

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Kultura

    Politični plakat

    V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani je do 17. junija na ogled razstava Novi kolektivizem: Pro et Contra. Projekt, ki ga je Novi kolektivizem zasnoval v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom, prikazuje razvoj političnega plakata oblikovalskega kolektiva, in sicer z izborom 20 plakatov, ki so nastali med letoma 1985 in 2020.

  • Uredništvo

    30. 5. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #67

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Esada Babačića iz zbirke Včasih.

  • Uredništvo

    29. 5. 2021  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Vseslovenska vstaja

    Zbrano množico so nagovorili aktivisti petkovih protestov, predstavniki sindikalnih central in drugi, nastopili so tudi glasbeniki.

  • Uredništvo

    29. 5. 2021  |  Družba

    Ker sem neveden, ker me zadeva ne zanima

    Odziv Mladininega fotografa Uroša Abrama na izjavo ministra za kulturo Vaska Simonitija ob pojasnjevanju vzrokov za poseg in odpoved slovenske razstave v Bruslju. Simonitijeva izjava odseva tudi vrsto drugih stališč trenutne Janševe vlade in stranke SDS.

  • Uredništvo

    29. 5. 2021  |  Družba

    »Bolj ko je bila vlada ignorantska do zahtev, želja in pričakovanj ljudi, več demonstracij je bilo«

    "V bistvu je to upor civilne družbe, ki je pod eno oblastjo bolj priznana, pod drugo pa recimo ne. Ljudem se godijo krivice, ne glede na to, kdo je na oblasti. Demonstracije v samostojni Sloveniji so bile pod vsemi vladami. Je pa res, da jih je bilo pod enimi več, pod drugimi pa manj. Bolj ko je bila vlada ignorantska do zahtev, želja in pričakovanj ljudi, več demonstracij je bilo. Tudi v socializmu so bile različne demonstracije, od politično delegiranih, recimo za koroške Slovence ter proti fašizmu v Italiji, ter seveda tudi druge bolj spontane. Vendar takrat ni bilo spopadov s policijo, ki je varovala demonstrante. V samostojni in recimo ji kapitalistični Sloveniji je bila policija nekajkrat zelo agresivna … Tako bom rekel – zelo kapitalistična!"

  • Uredništvo

    28. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: KOMU ZVONI

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Darja Štravs Tisu (fotografija). Naslovna fotografija je nastala na petkovem protestu v Ljubljani – 21. maja 2021. Več o tem, zakaj si Janez Janša želi nasilja, preberite v naslovni temi nove Mladine. V slednji boste našli tudi intervju s slikarjem Arjanom Preglom, ki meni, da bi moralo biti na protestih sto tisoč ljudi, članek Jureta Trampuša o tem, da bo ministrstvo za kulturo financiralo zgolj medije, ki so bili izbrani po političnem ključu ... in še mnogo več zanimivega, poglobljenega in informativnega branja! Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina21 

  • Uredništvo

    28. 5. 2021  |  Politika

    FOTO: Na Trgu republike že postavljajo ograje

    Za danes ob 18. uri je napovedan doslej največji protivladni protest v času tretje Janševe vlade. Pričel se bo ob 18. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani, na Trgu republike pred parlamentom pa že postavljajo ograje. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KOMU ZVONI

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Darja Štravs Tisu (fotografija). Naslovna fotografija je nastala na petkovem protestu v Ljubljani – 21. maja 2021. Več o tem, zakaj si Janez Janša želi nasilja, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 28. maja, dalje. #Mladina21

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Politika

    Direktor nemške tiskovne agencije: »STA je napadena, to je zelo problematično za ugled Slovenije«

    Peter Kropsch je generalni direktor Nemške tiskovne agencije DPA in že drugi mandat predsednik Združenja evropskih tiskovnih agencij, v katerem delujejo vse evropske nacionalne tiskovne agencije. O Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki je po njegovem v mednarodnem prostoru zelo cenjena, je spregovoril za oddajo Moje mnenje na TV Slovenija. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Kultura

    FOTO: 30. obletnica samostojnosti Slovenije

    Danes, 27. maja, bo ob 12. uri na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije in na družbenih omrežjih (YouTube, Facebook) potekalo odprtje razstave fotografij Srdjana Živulovića ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije. Razstava z naslovom 30 bo v Narodnem muzeju Slovenije (Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana) na ogled do 13. februarja prihodnje leto. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Politika

    Kacin: »Po semaforju smo že zeleni, a moramo počakati ...«

    "Res je, da smo po semaforju že zeleni, a prejšnji konec tedna je bilo nekaj dogodkov, kjer so se zbirale večje množice ljudi, zato moramo počakati, da mine tudi ta inkubacijska doba. Nekatere stvari so se izkazale za težko obvladljive, ko gre za sodelovanje na športnih prireditvah."

  • Uredništvo

    26. 5. 2021  |  Družba

    »Slovenci in Čehi nismo bili kolonialisti, smo pa imeli koristi od bogastva, ki se je stekalo v Evropo«

    "Begunci pa so posledica vojne in trpljenja. Zavedati se moramo, da smo del tega sistema, da nam ni situacija padla na glavo iz ljubega miru. Kot Evropejci smo del svetovne elite in včasih prelahko pozabimo na to, da je vse bogastvo, ki je tukaj nakopičeno, posledica kolonializma. Slovenci in Čehi nismo bili kolonialisti, smo pa prav gotovo imeli koristi od dominantnega položaja celine v svetu in od bogastva, ki se je stekalo v Evropo. Kot umetnik se na neki način počutim obvezanega spregovoriti: umetnost, še posebej književnost, bi morala po mojem mnenju vedno stati na strani šibkih in zatiranih. Nisem politični pisec, gre za moje osebno prepričanje – če ne bi naredil ničesar, ne bi mogel mirno spati."

  • Uredništvo

    27. 5. 2021  |  Kultura

    Peta obletnica galerije DobraVaga

    Galerijski, razstavni in projektni prostor DobraVaga pod Plečnikovimi arkadami poleg glavne ljubljanske tržnice se je odprl 25. maja 2016. Osredotoča se na nove, angažirane in inovativne formate, s katerimi aktivno podpira, spodbuja in promovira sveže izdaje likovnih zgodb ter izvirnih umetniških praks. Danes ob 18. uri bodo ob 5. obletnici delovanja odprli skupinsko razstavo Sosedje. Urbane prigode prijateljev in diplomatov, ki tematsko zajema tudi skupinsko zin razstavo, samostojno razstavo v sklopu programa Umetnica na mesec in spremljevalne dogodke.