Uredništvo

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    VIDEO: Za STA zbrali že skoraj četrt milijona evrov

    Petra Lesjak Tušek, predsednica DNS, je na današnji novinarski konferenci dejala, da so do včerajšnjega dne za STA zbrali že skoraj četrt milijona evrov, natančneje 246.300 evrov. Večina denarja, približno dve tretjini, je bila zbrana prek SMS-sporočil, preostali zneski pa so bili nakazani na račun DNS. 

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    »Pirkovič je še hujši od Možine«

    "Pisal sem že, kako nedotakljiv je s svojimi negledljivimi Pričevalci Možina samo zato, ker je desen in ker si mu zato nihče ne upa nič reči. Pirkovič pa je še hujši primer. On res ni za pred kamero. Njega še na Novo24TV ne bi vzeli, čeprav je na liniji."

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Družba

    »Morda bomo zeleno fazo dosegli že v sredo, zagotovo pa do petka«

    "Morda bomo zeleno fazo dosegli že v sredo, zagotovo pa do petka ... Da se epidemija tako lepo umirja, je posledica dveh glavnih dejavnikov. Eno je vse večja precepljenost, druga je samozaščitno vedenje ljudi."

  • Uredništvo

    25. 5. 2021  |  Kultura

    Metafora za potovanje v dvoje

    V Cankarjevem domu Ljubljana bo 27. maja ob 20.00 premiera predstave Zberi svoje ptice, ki je nastala  po besedilu Drage Potočnjak ter v režiji in koreografiji Branka Potočana. Gre za pronicljivo in poetično dramo absurda med dvema človekoma, ki imata za seboj svoji življenji, ob sebi drug drugega, pred seboj pa le še dom za starostnike. Njuno poslednje potovanje je polno vtisov, spominov, hudomušnih prerekanj, grenkih skrivnosti in drobnih naklonjenosti. 

  • Uredništvo

    24. 5. 2021  |  Politika

    Bo lahko javnost prvič v zgodovini pogledala v zakulisje sistema oblikovanja blagovnih rezerv?

    "Danes sem prejel odločbo Informacijskega pooblaščenca, s katero je ta (delno) ugodil moji pritožbi zoper zavrnilno odločbo Zavoda za blagovne rezerve RS na mojo zahtevo za dostop do informacij javnega značaja," je na Facebooku zapisal Ivan Gale, žvižgač in nekdanji uslužbenec omenjenega zavoda. Od zavoda je namreč zahteval program dela in finančni načrt za leto 2020 z vsemi spremembami in dopolnitvami.

  • Uredništvo

    23. 5. 2021  |  Svet

    Cepljenje brezdomcev

    Na Dunaju živi okoli 7.300 ljudi, ki trenutno bivajo v centrih za brezdomce. "Prijavo na cepljenje je med njimi izpolnilo, večinoma s pomočjo osebja v centrih, 4.300 brezdomcev. Zanimanja je veliko in pogosto na cepljenje pridejo tudi osebe, ki niso vnaprej naročene. Nekateri brezdomci so cepivo že prejeli zaradi svoje starosti ali zato, ker sodijo v kakšno izmed rizičnih skupin," so v sporočilu za javnost zapisali v predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani. 

  • Uredništvo

    24. 5. 2021  |  Družba

    VIDEO: Ste se prepoznali v teh besedah?

    O pandemiji in solidarnosti je ob 13. Kongresu zdravstvene in babiške nege Slovenije spregovoril dr. Mladen Dolar, profesor in znanstveni svetnik na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Ste se prepoznali v njegovih besedah? 

  • Uredništvo

    24. 5. 2021  |  Družba

    »Slovenceljni so ljubitelji sedanje oblasti, drugi smo pa Slovenci«

    "Mislim, da ne. Slovenceljni so ljubitelji sedanje oblasti, drugi smo pa Slovenci. Kar se nam trenutno dogaja, se nam dogaja zato, ker se ogromno ljudi zanaša na to, da bo bolje, storijo pa nič. Nas je pa ogromno, ki nismo tiho. Mislim tudi, da nas je vedno več, in dokler so taki ljudje in dokler v Slovencih živi uporniški duh, me za nas ni strah!"

  • Uredništvo

    24. 5. 2021  |  Svet

    »Postavljamo se nasproti vsem, ki širijo neumne sodbe zaradi spolne usmerjenosti«

    "Mi se postavljamo nasproti vsem, ki širijo neumne sodbe zaradi spolne usmerjenosti ali prestopanja družbenospolnih norm, in vsem, ki so nastrojeni proti ženskam, različnim religijam, barvam kože in poreklom."

  • Uredništvo

    23. 5. 2021  |  Politika

    »Ne pričakujem lahkih volitev in jasno bo treba pokazati, kdo je na kateri strani«

    "Izhodišče za predvolilno koalicijo v opoziciji že imamo. To je program Koalicije ustavnega loka, ki smo ga podpisale vse opozicijske stranke. Ne vidim razloga, zakaj ne bi delali naprej in ga uskladili še pred volitvami."

  • Uredništvo

    23. 5. 2021  |  Politika

    »Kultura kot palica, ki jo vzameš v roke in tolčeš nekoga, ki je drugačen«

    "Imamo koncept razumevanja kulture, ki ga je Evropska kulturna konvencija postavila kot pogoj za delovanje evropskega projekta. Potekati bi moralo skozi kulturo, izobraževanje in učenje jezikov. Kultura nam omogoča, da svet razumemo, da ga komentirano in kritiziramo. Da kritiziramo sebe. Zdaj smo vse bolj soočeni s popolnoma drugačnim konceptom kulture. Kultura, identiteta, dediščina se razumejo diametralno nasprotno, kot jih postavlja Evropska kulturna konvencija, skoraj kot uniforma, ki jo oblečeš, da se boš razlikoval od nekoga drugega in ga prepoznal na bojišču kulturnega boja. Kultura kot palica, ki jo vzameš v roke in tolčeš nekoga, ki je drugačen. Ti dve različni pojmovanji kulture se zdaj kažeta tudi pri nas, v strahu pred družbeno kritičnostjo, svobodomiselnostjo, tudi subverzivnostjo, če hočete, ki so del njenega poslanstva."

  • Uredništvo

    23. 5. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #66

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Cvetke Lipuš iz zbirke Odhajanje za začetnike.

  • Uredništvo

    22. 5. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Protest v Ljubljani tudi v podporo Palestincem

    Na petkovem protestu je več tisoč ljudi, poleg že vsakotedenskega pozivanja k odstopu Janševe vlade, izrazilo tudi podporo Palestini. Protestnikom so se namreč pridružili člani gibanja za pravice Palestincev, ki so med drugim opozorili na neprimernost vladnega izražanja podpore Izraelu. Slovenska vlada je namreč pred kratkim na poslopju svoje stavbe na Gregorčičevi izobesila izraelske zastave. 

  • Uredništvo

    22. 5. 2021  |  Politika

    »Dogaja se nam Balkan v devetdesetih«

    "Razumni državljani 'nove Evrope' smo razvili slepo pego za temeljno nepravično razmerje moči v Evropi, saj jasno vidimo, kako vsakemu Evropejcu članstvo v EU koristi. Evroskepticizem, predvsem britanski, ki je že rodil svoj sad, je upor transakcijski oblastniški hierarhiji EU, predvsem pa instrument, prek katerega politični oportunisti med volivce posejejo gnev nad gospodarji od drugod ter strah pred izgubo suverenosti in identitete, čustva pa nazadnje pretvorijo v politične točke zase. Evropi se dogaja Balkan v devetdesetih. V ta kontekst sodi tudi Simonitijeva odpoved razstave v Bruslju. Ne gre za to, da desnica ne želi razstavljati levičarjev, pač pa za to, da lahko minister pred kamerami in mikrofoni populistično trdi, da ne bo dopustil, da bi bruseljski uradniki odločali namesto nas, ki smo samostojna država. S tem volilni bazi namiguje, da to morda nismo. In če nismo, bo marsikdo še bolj jezen, kot je v danih družbenih razmerah že tako ali tako jezen."

  • Uredništvo

    22. 5. 2021  |  Politika

    »Epidemija se je prelevila iz medicinskega v politično vprašanje«

    "Način, kako je Slovenija na svojih mejah pozabila pravočasno urediti status prebolevnikov, ki so v skladu z veljavnimi navodili cepljeni le z enim odmerkom cepiva, razkriva, da se je epidemija novega koronavirusa prelevila iz medicinskega v vse bolj politično vprašanje. In kot je tipično za naše trenutne razmere, so odgovori vlade Janeza Janše na odprta politična vprašanja kronično zmedeni ali celo povsem nesmiselni."

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: NAPAD NA POP TV 

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Damjan Ilić (oblikovanje), Željko Stevanić (fotografija), Non-grupa (fototapeta) in Srdjan Živulović/BOBO (fotografija na fototapeti). Več o tem, kako si je Janez Janša podredil najvplivnejši medij v državi, preberite v naslovni temi nove številke Mladine. In še mnogo več zanimivega, informativnega in poglobljenega branja! Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Družba

    Vseslovenska vstaja za predčasne volitve

    Na spletu se vrstijo pozivi k vseslovenski vstaji za predčasne volitve. Veliki protest je napovedan za prihodnji petek, 28. maja, zgodil pa naj bi se ob 18. uri z zborom na Prešernovem trgu v Ljubljani. Protestnice in protestniki zahtevajo takošnje predčasne volitve in navajajo, da je že več kot kot 70 odstotkov prebivalk in prebivalcev nezadovolnjih z vlado Janeza Janše in stanjem demokracije v državi. "Vlada nima večine niti v državnem zboru! Vsak dan izgubljamo ugled v svetu in Evropski uniji," so zapisali v obvestilu na Facebooku.

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Nemški časnik: Janša je opravilno nesposoben

    "Pritisk na kulturo in medije, civilno družbo in pravosodje se stalno stopnjuje. Potovanje v Slovenijo ter pogovori s politiki, umetniki, novinarji in znanstveniki kažejo na vse to ‒ in še več: razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno 'politično žival' s solidno podporo, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico."

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Za odstop ministrice Simone Kustec več kot 17 tisoč zaposlenih v vrtcih in šolah

    Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je po sklepu svojega glavnega odbora v času od 5. do 19. maja izpeljal zbiranje podpisov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju k pozivu za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simone Kustec. Kot je po preštetju ugotovila imenovana tričlanska komisija, jih je na sedež sindikata v omenjenem roku prispelo skupno 17.113.

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NAPAD NA POP TV 

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Damjan Ilić (oblikovanje), Željko Stevanić (fotografija), Non-grupa (fototapeta) in Srdjan Živulović/BOBO (fotografija na fototapeti). Več o tem, kako si je Janez Janša podredil najvplivnejši medij v državi, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 21. maja, dalje. #Mladina20 

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Politika

    »Nočne more slovenske družbe še ne bo tako kmalu konec«

    "Samoohranitveni nagon poslancev, ki imajo v takšnih razmerah izjemno moč, bo enostavno premočan, da bi od njih izsilili predčasne volitve. Prvo in drugo pa gre v korist predsedniku vlade Janezu Janši, ki bo zaplete v politični areni enostavno ignoriral. V razmerah visečega ali blokiranega parlamenta bi v zrelih demokracijah predsednik vlade zahteval glasovanje o zaupnici. Je pa razumljivo, da je to ob 38 poslancih koalicije preveč negotova poteza, ker Janša, če smo o njem kaj izvedeli v zadnjem letu, niti ne meče puške v koruzo niti ne skače v prazen bazen. In bazen je, kot je lepo pokazalo glasovanje o dnevnem redu majske seje DZ, že precej prazen. Janša bo namesto tega, poznavajoč njegov psihološki in politični profil, izbral teren za spopad na karantanskem bojnem polju takrat, ko bo to njemu ustrezalo. Pri zasledovanju tega cilja ima v državnem zboru še dovolj podpore med poslanci NSi in SMC pa tudi SNS in DeSUS ter narodnih skupnosti. Agonije in nočne more neke politike in slovenske družbe še ne bo tako kmalu konec."

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Družba

    »Čefurstvo ni več tisto, v kar si ujet, temveč je postalo posledica svobodne odločitve«

    "Mogoče. Kakorkoli, zdelo se mi je super, da čefurstvo ni več tisto, v kar si ujet, temveč je postalo posledica svobodne odločitve. Vsaka identiteta je problematična toliko, kolikor je človek vanjo ujet. Tako kot so recimo ljudje ujeti v svoj barvni odtenek kože, ker tega ne moreš spremeniti in niti skriti. Večina drugih identitet je v primerjavi s tem lažjih. Čefurstvo tako postane pri tretji generaciji stvar, ki jo lahko nase nadeneš z oblekami in pozneje odvržeš s sebe. Tako postane čisto zabavno in neškodljivo."

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Svet

    Na letošnji Evroviziji tri države zastopajo begunci

    Na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu kar tri različne države zastopajo begunci. Slednji so v državi, ki jih je vzela pod streho, našli zatočišče. Agencija za begunce Združenih narodov (UNHCR) je opozorila, da je slogan letošnje Evrovizije "Open Up" (Odprimo se), ki naj bi v teh težkih časih pomagal združevati različne ljudi ter slaviti duh enakosti in vključevanja. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Politika

    Janša: »Muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako«

    "Muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako," je v odzivu na kritike zaradi izobešanja izraelske zastave na stavbi vlade dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Družba

    Vrata zaprli tudi Odprti kuhni, ki je za prihajajoči petek napovedala novo sezono

    Organizatorje priljubljene ljubljanske kulinarične tržnice Odprta kuhna, katere otvoritev so javnosti napovedali zata  petek, 21. maja, so danes pričakale slabe novice. »Žal smo zaradi še vedno veljavnega odloka, ki prepoveduje uživanje hrane in pijač v bližini prevzemnega mesta, dobili rdečo luč, zato moramo otvoritev ponovno prestaviti,« je pojasnila Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne, ki bi letos beležila že deveto sezono. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Politika

    »Brez Janševe odločitve je pot do predčasnih volitev mnogo zahtevnejša«

    "Ključ do predčasnih volitev ima predvsem predsednik vlade. Brez njegove odločitve je pot do predčasnih volitev mnogo zahtevnejša, saj bo morala opozicija v tem primeru zbrati 46 glasov, izglasovati konstruktivno nezaupnico ali pa ne podpreti zaupnice, če se bo zanjo predsednik vlade seveda kdaj sploh odločil, in s tem povzročiti padec vlade."

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Politika

    Bojana Beović: »Z Janšo nimava zasebnih stikov«

    "Tesno nisva sodelovala nikoli. V letih 2004 in 2005, ko sem bila še članica SDS – takrat me je zanimalo ukvarjati se s politiko –, sva imela nekaj stikov, potem pa ne več. Nisva osebna znanca. Nimava zasebnih stikov, nikoli jih nisva imela, niti zdaj ne. Le delovne. Seveda sva se v času, ko sem vodila skupino, večkrat slišala tudi po telefonu, ker se je bilo treba kakšne stvari dogovoriti. Ne predstavljam si, da pride neka strokovna skupina do politike in ji reče, točno tako je treba narediti. Moti me, da mediji vedno poudarjajo, da politika ne posluša stroke. Stroka ima konflikt interesov. Mi gledamo le en segment: ljudi, ki naj ostanejo zdravi, ne smejo ne zboleti ne umreti. Medtem ko mora biti pogled politike širši, ona mora prisluhniti več strokam in njihova spoznanja povezati med seboj."

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Kultura

    Fotografiral in ustvarjal je ikone

    V mariborski Fotogaleriji Stolp bodo danes ob 19. uri odprli razstavo fotografij Toneta Stojka z naslovom Porumenele fotografije - Nazaj na Lent, ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Jakopič iz Ljubljane. Razstava predstavlja intimen prerez njegove ustvarjalne poti.

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Kultura

    Bienale neodvisnih prvič z mednarodnim izborom

    V Mali galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani je od 19. maja do 20. junija na ogled mednarodna skupinska razstava Bienala slovenske neodvisne ilustracije - Bienale neodvisnih 2021, ki prvič predstavlja mednarodni izbor grafičnih printov. Selekcija je potekala preko odprtega poziva in raziskovanja vizualne produkcije prostorov držav bivše Jugoslavije in skozi povabilo, ki so ga izhodiščno pomagali pripraviti partnerji iz Hrvaške in Srbije. S predstavitvijo mednarodne zasedbe pretežno mlajše generacije se platforma Bienala neodvisnih s to prelomno razstavo načrtno premika v polje internacionalizacije in povezovanja izven meja Slovenije.

  • Uredništvo

    18. 5. 2021  |  Politika

    Podobnikov as v rokavu je Oto Pestner

    "Veseli smo, da bo na skupni listi gibanja Povežimo Slovenijo kandidiral tudi legendarni slovenski pevec Oto Pestner," je na svojem profilu na Twitterju zapisal predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je za kandidata obljubljal "zelo ugledno ime", ponudil pa pevca zabavne glasbe. Obenem je prepričan, kot je dejal na nedavni tiskovni konferenci, da bo njegova stranka na prihodnjih volitvah dobila najmanj 15 poslancev. Podobnikova stranka SLS sicer ni prestopila parlamentarnega praga že vse od leta 2014.