• Državljanska vojna / Je Janša storil kaznivo dejanje spodbujanja k nasilju?

    Slovenija je tako rekoč v vojni glede interpretacije besed o državljanski vojni. Prvi tabor vehementno trdi, da je Janez Janša na tviterju nevarno pozival k njej, takšno oceno deli tudi aktualna vlada in od tod njen energičen nastop, češ tovrstnega ravnanja ne bomo dovolili. Na drugi strani Janša razlago zanika, njegovi pristaši niti posebej ne dvomijo, da je k vojni apeliral, za nameček pa so se takoj našli posamični državljani brez zavor in izkoristili priložnost, da njemu v podporo promovirajo idejo oboroženega spopada.

  • Uredništvo

    20. 5. 2023  |  Politika

    Luka Mesec / »Nočemo vzgajati vernikov«

    "Kot veste, so podporniki Levice vedno med najbolj kritičnimi do vsakokratne oblasti. In tako je prav. Nočemo vzgajati vernikov. Veseli me, da imamo podpornike, ki znajo biti kritični tudi do nas. Z njimi vodimo ves čas odprt dialog, ministri Levice po Sloveniji redno izvajamo dogodke 'Minister posluša', da slišimo, kakšno mnenje ima o našem delu teren."

  • Uredništvo

    20. 5. 2023  |  Politika

    »Janša vedno znova pozabi, kje je meja med realnim in izmišljenim«

    "Na žalost Janša vedno znova pozabi, kje je meja med realnim in izmišljenim. Pozabi, kje bi se moral ustaviti. Enostavno reči svojim vernikom, dosti je bilo. Tako pa vedno znova z izjavami, kot je ta o jaških in jamah, za drugače misleče kuri ogenj. Ne ogenj, temveč grmade lažnih novic, čistih izmišljotin, bolano potvorjenih dejstev, verižnih manipulacij in absolutnega bega v fikcijo."

  • Uredništvo

    20. 5. 2023  |  Politika

    »Vlada je s to potezo dala tudi odlično priložnost Janezu Janši za nadaljevanje ideološkega boja«

    "Vlada je s to potezo dala tudi odlično priložnost Janezu Janši za nadaljevanje ideološkega boja, ki ga sam nenehno išče in tudi spodbuja. Nihče, ne levi in ne desni politiki nimamo pravice izkoriščati trpljenja in bolečine ljudi, ki so bili žrtve kateregakoli totalitarnega režima. Samo priznanje, obžalovanje ter iskrena prizadevanja vseh strani nas lahko peljejo naprej v boljše čase. Kdor resnično želi, da se nam temna stran v zgodovini našega naroda ne ponovi, mora pomirjati in ne spodbujati k nasilju."

  • STA

    19. 5. 2023  |  Politika

    Minister za zdravje / »Družinska medicina ima osrednjo vlogo v našem zdravstvu«

    Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob današnjem svetovnem dnevu družinskih zdravnikov poudaril, da ima družinska medicina osrednjo vlogo v našem zdravstvu. Zato je izboljšanje pogojev za delo in razbremenitev družinskih zdravnikov eden izmed prednostnih ciljev ministrstva za zdravje, je zagotovil.

  • Uredništvo

    19. 5. 2023  |  Politika

    »Pri nas je preteklost (p)ostala politični program«

    "Naša politika pa stoji v svojih ideoloških jarkih. Res je, da odnos do preteklosti, lastnega razvoja, spomenikov ni nepomemben, nikakor. Je del družbene in osebne identitete. Relativiziranje in privatiziranje zgodovine je problem, o katerem se velja pogovarjati in biti pri tem dosleden. A pri nas je preteklost z vsemi pritiklinami (p)ostala politični program. Zato zadnje tedne gledamo prerekanja o spomenikih, muzejih, junakih in antijunakih, o ostalem, kar sodi zraven."

  • Uredništvo

    19. 5. 2023  |  Politika

    »Povzdigovanje in čaščenje narodne enotnosti je v demokraciji vedno sumljivo«

    "Povzdigovanje in čaščenje narodne enotnosti je v demokraciji vedno vsaj sumljivo, kadar ni prav očitno antidemokratično. Enotnost, ki skoraj nikoli ni organska, pač pa je privzgojena ali vsiljena, je laboratorijsko okolje za gojenje najčistejših oblik ideologije, ki ne dopuščajo disenza. Spomenik slovenski osamosvojitvi je za slovensko družbo priložnost, da se odpove strupenemu narativu narodne enotnosti in namesto tega proslavi tisto, kar je za funkcioniranje države precej pomembneje, vse od njenega začetka do danes: raznovrstnost identitet, prepričanj, pogledov ter svoboda izražanja, delovanja in povezovanja."

  • Luka Volk

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Razkrite laži

    V Slovenski demokratski mladini, podmladku stranke SDS, so marca Inštitut 8. marec obtožili, da je leta 2021 kot organizator kampanje pred referendumom o zakonu o vodah kršil referendumsko zakonodajo, saj naj bi bil od tuje fundacije Guerrila Foundation prejel 30 tisoč evrov. Zoper inštitut so zato podali prijavo na računsko sodišče – to pa je odločilo, da so bile navedbe izmišljene, zato zoper inštitut ni vložilo obdolžilnega predloga. Na podlagi zbranih dejstev in dokazov je računsko sodišče ugotovilo, da inštitut ni storil nobenega prekrška.

  • Monika Weiss

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Sramota, koalicija!

    Ta teden je postalo jasno, da cementarna-sosežigalnica Salonit Anhovo Agenciji RS za okolje (Arso) že več let ne poroča o pomembnem parametru pri sosežigu odpadkov, ki je ključen za pravilno razgradnjo zdravju škodljivih snovi v izpustih. »Po opozorilu javnosti smo ponovno pregledali podatke in ugotovili, da Salonit ni sporočal podatkov o temperaturi v rotacijski peči, ki bi jih moral sporočati na osnovi veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja,« so v torek potrdili na Arsu in napovedali prijavo inšpektoratu za okolje.

  • Peter Petrovčič

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Obvezni dopolnilni pouk slovenščine

    Odnos Slovenije do nujno potrebne integracije in vključevanja tujcev je slab. To področje na ravni države sistemsko ni urejeno, izvaja se zgolj izjemoma, zgolj v nekaterih okoljih in je odvisno od volje posameznikov v (lokalnem) okolju. Lep primer je šolstvo, kjer je najosnovnejši integracijski proces –učenje slovenščine za otroke priseljencev – prepuščen posameznim šolam, njihovim ravnateljem, učiteljem. A načrtovane spremembe zakona o osnovni šoli (tudi) na tem področju vendarle prinašajo nekatere novosti.

  • Jure Trampuš

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Na ostrini britve

    »Največja zloraba v zgodovini Slovenije«, »kršenje ustave in avtonomije«, »zgodila se bo ustavna kriza«, »čas je za ustavno obtožbo«. Takšne in podobne stavke je te dni slišati iz ust politikov, povezanih s SDS. Poslanci vladne koalicije so namreč napovedali, da bodo zaradi »nezakonitega delovanja« razrešili devet članov programskega sveta RTV Slovenija. Potem naj bi izvolili nove in ti bi po pričakovanju zamenjali vodstvo javnega zavoda.

  • Borut Mekina

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Rdeči karton za Debeljaka

    Oktobra 2021 so vsi oddelki, povezana podjetja in podružnice kitajskega podjetja Hisense dobili elektronsko sporočilo, v katerem je njegovo izvršno vodstvo Franju Bobincu, bivšemu predsedniku uprave Gorenja in sedanjemu podpredsedniku družbe Hisense International, izreklo »opozorilo z rumenim kartonom«. Glede na vsebino elektronskega sporočila so mu Kitajci izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja zaradi ugotovljenih finančnih malverzacij v avstrijski veji Gorenja leta 2015 in 2018, torej še preden je Hisense leta 2018 prevzel Gorenje.

  • Janša vidi državljansko vojno

    Ostra retorika hujskanja in igranja žrtev je zagotovo nekaj, kar je Janez Janša mojstrsko nadgrajeval skozi celotno svojo nekratko politično kariero. Novinar in urednik Ali Žerdin je v svojem omlednem zapisu, v katerem ni niti enkrat opozoril na njegov ekstremizem, nacionalizem in demokraciji nevarno avtoritarnost, spomnil na visoko obletnico: 15. maja 1993 je prvak SDS prevzel vodenje SDSS in nasledil Jožeta Pučnika. Te dni je na čelu svoje stranke fantastičnih 30 let. Kar tvori njegov odmik od začetne socialdemokracije in sprememba političnega nazora, je ves čas zgolj njegova politična, retorična in ideološka radikalizacija, očitno nekaterim nevredna omembe.

  • Uredništvo

    18. 5. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / KORITNIKI

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 19. maja, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da državni holding plače ni zvišal le dvema članoma uprave, ampak se povečujejo dohodki in bonitete vseh menedžerjev, povezanih z državo. Fotografija na naslovnici je delo agencije Guliver (Mihai Zaharia, Alamy), za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. 

  • Uredništvo

    18. 5. 2023  |  Politika

    »Uliti v bron bi bili bistveno bolj koristni«

    "Potrebnega bo nekaj skupnega napora in treba bo pohiteti z 'aktivnostmi za postavitev spomenika slovenske osamosvojitve, ki bo povezal in združeval, v svoji simbolnosti pa nosil zgodbo o prihodnosti naroda, ki si je izboril samostojnost in svobodo'. Heroje je treba postaviti na konje."

  • Uredništvo

    18. 5. 2023  |  Politika

    »Demokracija prinaša tudi državljansko odgovornost«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • STA

    17. 5. 2023  |  Politika

    Sodišče / Sodni senat nezadovoljen z opravičili Janše in Urbanije

    Senat celjskega okrožnega sodišča pod vodstvom sodnice Leonide Jager je preložil današnji narok na sojenju predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Razlog za to je odsotnost obtoženega, ki ni podal opravičljivih razlogov.

  • STA

    17. 5. 2023  |  Politika

    Golob / »Če razkritja držijo, gre za eno največjih zlorab uradnih institucij v zgodovini države«

    "Če razkritja držijo, gre za eno največjih zlorab uradnih institucij v politično-strankarske namene v zgodovini države z namenom vplivanja na izid volitev," se je na informacije o obsežni preiskavi bančnih računov odzval premier Robert Golob. Kot je poudaril, v demokratični in pravni državi "ni in ne sme biti prostora za takšne srhljive zlorabe".

  • STA

    16. 5. 2023  |  Politika

    Golobova vlada ukinila Janšev dan spomina na žrtve komunističnega nasilja

    Vlada je na dopisni seji odločila o prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je vlada Janeza Janše lani razglasila za 17. maj. Sklep je sprejela le nekaj dni prej, brez javne in strokovne razprave, kar je bil tudi razlog za današnjo razveljavitev sklepa, piše v sporočilu vlade.

  • Tomaž Lavrič

    16. 5. 2023  |  Politika

    Golob / »Sam živim od lastnih prihrankov in ne od lastne plače«

  • Tomaž Lavrič

    16. 5. 2023  |  Politika

    Odrežemo Kardelju glavo in nataknemo gor Janševo

  • Franco Juri

    16. 5. 2023  |  Politika

    Od sokola do orla

  • STA

    16. 5. 2023  |  Politika

    Globa za vožnjo s traktorjem v središču Ljubljane

    Ljubljanski mestni svet bo na majski seji odločal o uvedbi glob za vse, ki s tovornim vozilom z maso nad 3,5 tone, delovnim strojem, delovnim vozilom ali s traktorjem prevozijo območje cone 1 brez pridobljene dovolilnice. Globa bo znašala 160 evrov, je razvidno iz odloka. Župan Zoran Janković je danes dejal, da to ne bo veljalo za protestnike.

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Alternativa diplomaciji je nadaljevanje vojne«

    "Ameriško in evropsko izobraženstvo je zelo militantno, pripravljeno je žrtvovati Ukrajino zato, da bi oslabili Rusijo, karkoli že to pomeni. Če nasprotujete politični rešitvi, zavračate popuščanje agresorju, kar je lastno diplomaciji. Diplomacija pomeni, da nobena stran ne bo dobila vsega, kar zahteva. Vsaka stran bo dobila toliko, da bo lahko s tem živela. Alternativa diplomaciji je nadaljevanje vojne. To bi verjetno popolnoma uničilo Ukrajino, povzročilo veliko trpljenja tudi drugod po svetu in morda vodilo v strahovito jedrsko vojno. To so izbire."

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Vrnitev Turčije iz avtokracije nazaj v demokracijo se ni posrečila«

    "Vrnitev Turčije iz avtokracije nazaj v demokracijo se na minulih nedeljskih volitvah ni posrečila. Rezultat tako predsedniških kot parlamentarnih volitev je precej drugačen, kot so si ga obetali v opoziciji. Po tihem, v zadnjih dneh pa tudi vse glasneje so upali na zmago v prvem krogu predsedniških volitev. A to, da se je Kemal Kiliçdaroglu slednjič uvrstil na drugo mesto in je Erdogan skorajda zmagal v prvem krogu, je vendarle zelo bridka pilula, ki je niso pričakovali."

  • STA

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Postopki za razrešitev programskih svetnikov bodo potekali v okviru pravne države«

    Postopki za razrešitev devetih programskih svetnikov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo potekali v okviru pravne države, je danes ob prihodu na zasedanje ministrov za kulturo EU zagotovila ministrica Asta Vrečko. Pojasnila je, da so se za ukrepanje odločili zaradi dveh pravnomočnih sodb v zvezi z RTVS in očitkov zaposlenih glede odnosov.

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Nezadovoljstvo z vodilno stranko v koaliciji ni povsem upravičeno«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »To je v drugih državah EU težko predstavljivo«

    “Pomanjkanje dokazov in indicev za brskanje po bančnih računih kaže, da je šlo za politično motivirano aktivnost z mednarodnim ozadjem, saj je bil očitno slovenski urad za preprečevanje pranja denarja izkoriščen za trgovanje s prijateljskim režimom Janeza Janše v Srbiji. To je v resnici najbolj srhljivo. Kot kaže, v igri niso bili samo interesi slovenske politične stranke in takratnega premierja, ampak so bili slovenski državni organi glede na dosedanje informacije zlorabljeni za namene tuje politike in tuje vlade. To je v drugih državah EU težko predstavljivo."

  • Uredništvo

    16. 5. 2023  |  Politika

    »Minister, ki je sam dvoživka, ne bo ukinil dvoživk«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • STA

    15. 5. 2023  |  Politika

    Anketa / Podpora vladi upadla, podpora Golobovi stranki stabilna

    Trend padanja podpore vladi se nadaljuje, pri čemer je nekoliko večji delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot neuspešno, kaže majska raziskava Vox populi za časnik Dnevnik. Stabilna ostaja podpora največji koalicijski stranki Gibanje Svoboda, podpora opozicijski SDS pa je upadla. Stabilna ostaja tudi podpora drugim strankam.