MLADINA

Revije

Zakladnica zdravja
2017/9-10

Cena: 3,90 EUR

Dodaj v košarico

ZAKLADNICA ZDRAVJA


Ko je zdravje na dosegu roke

»Nihče vas ne ozdravi tako kot mi.« S tem geslom se je revija Salute naturale pred 15 leti predstavila italijanskim bralcem. Takrat so bili njeni izdajatelji prepričani, da je edinstvena. In res je. Vedno več ljudi se zanima za nekonvencionalne oblike zdravljenja, tudi v Sloveniji.

KALCIJ IN VITAMIN D


Zmagovalna kombinacija proti staranju: Skupaj sta učinkovitejša: okrepita kosti in mišičje, pomladita možgane in pomagata krvnemu obtoku

Ena od najbolj razširjenih bolezni je osteoporoza. Zanjo so značilne krhke kosti, ki se hitro zlomijo, kar občutno poslabša kakovost življenja. Razširjenost osteoporoze ni povezana samo z višjo povprečno starostjo prebivalstva, temveč tudi s tem, da ljudem primanjkuje dveh ključnih snovi: kalcija in vitamina D. Kalcij je (skupaj s fosforjem)glavni gradnik našega okostja. Da pa ga črevesje vsrka in se vgradi v kosti, telo potrebuje vitamin D.

Za preprečevanje osteoporoze in spopadanje z njo je torej pomembno, da je v naši prehrani veliko kalcija (treba je uživati mlečne izdelke, a ne samo to), pa tudi dovolj vitamina D (dobimo ga predvsem z ribami). Telo lahko tvori vitamin D tudi samo, če smo na soncu, saj UV-žarki aktivirajo njegovo nastajanje. Če vam ga primanjkuje, jemljite tudi prehranska dopolnila. Kalcij in vitamin D v telesu opravljata še številne druge ključne naloge: krepita mišičje in lajšata prenašanje živčnih impulzov; ščitita možgane pred nevrodegenerativnimi boleznimi in lajšata krvni tokokrog; pomagata imunskemu sistemu in tako preprečujeta različne motnje. Poleg tega pomagata pri hujšanju in izboljšata počutje. Po vsem naštetem je jasno, da se z njima najbolje zoprestavljamo staranju, saj povečata tako telesno kot mentalno energijo ter okrepita tako tkiva kot organe.