Revija Monitor

MONITOR POLETJE 2021

Cena: 5,20 EUR

Dodaj v košarico

NOVI MONITOR - POSEBNA IZDAJA OB 30. LETNICI IZHAJANJA!

Kar težko verjamemo, da Monitor izhaja že 30 let... Ob tejh priložnosti smo pripravili posebno poletno številko, ki se ozira nazaj.

K sodelovanju pri številki smo povabili številne nekdanje sodelavce. Med drugimi si lahko preberete mnenje Sama Kuščerja, dolgoletnega odgovornega urednika. Zelo zanimiva je zgodba Andreja Klemenca, nekdanjega direktorja podjetja Pasadena (založnika revije Monitor) o zagonu revije in izdajanju prvih nekaj številk.

Mnenja in zgodbe so delili tudi Vladimir Djurdjič, nekdanji urednik in avtor od prve številke naprej, trenutni urednik Matjaž Klančar (in nekdanji sistemski upravitelj), oblikovalec, postavljalec in fotograf Peter Gedei, ustanovitelj in urednik revije Megazin Andrej Troha, nekdanji urednik revije PC&Mediji Nikolaj Pečenko in drugi.

Tudi med novicami smo naredili skok nazaj, saj smo zbrali zanimive novice iz prvih nekaj let izhajanja. O novi različici MS-DOS 5.0 leta 1991, predstavitvi diska podjetja Quantum velikosti kar 80 MB, izidu Windows 3.1, začetki standarda »vstavi in poženi« (plug and play) leta 1994... pa tudi o Microsoftovem vmesniku za operacijske sisteme z imenom Bob. To je bilo spomladi leta 1995.

Tudi pri mobilnih tehnologijah smo skočili nazaj – namesto o aplikacijah za Android in iPhone si lahko preberete o najboljših aplikacijah za dlančnike Palm (2001) in PocketPC (2004).

Spustili smo se tudi v razvoj, skozi katerega smo v teh tridesetih letih šli pri Monitorju. Od začetkov, ko smo preizkušali namizne računalnike in njihove sestavne dele (diskovne pogone, krmilnike, grafične in zvočne kartice), pa preko perifernih naprav (monitorjev, modemov), prenosnih računalnikov, pametnih (in manj pametnih) telefonov. In seveda do danes, ko preizkušamo tudi električne avtomobile, pišemo o novih tehnologijah, ter objavljamo poljudno-znanstvene članke na različne teme.

Sprehodili smo se tudi čez vse ostale revije, izdaje in celo knjige, ki so se izpod naših rok zvrstile v teh treh desetletjih.

In, nenazadnje, pišemo o tem, kako zmagati v legendarni igri Tetris.

Na voljo v spletni trgovini ali kot del naročnine   

Vabimo vas, da svoj izvod kupite v naši spletni trgovini ali pa se naročite na Monitor, da bo posebna poletna izdaja ena izmed trinajstih, ki jih boste prejeli v svoj fizični ali navidezni nabiralnik.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!