Revija Global

GLOBAL 01-2022

Cena: 4,90 EUR

Dodaj v košarico

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč

08 Največja avtokracija na svetu I Adrienne LaFrance: Facebook se vede kot sovražna tuja sila – čas je, da ga začnemo tako tudi obravnavati.

12 Lovec na plagiate I Denise Hruby: Stefan Weber je brez dvoma strah in trepet univerzitetne srenje, politikov in slavnih.

14 Virginija je odpravila smrtno kazen I Manuela Cavalieri & Donatella Mulvoni: Abolicionisti upajo, da ji bodo sledile še druge ameriške zvezne države.

16 Prestolnica zabav I Rosa Lyster: V Kijevu naj bi bila samo počakala na letalsko povezavo, a se je izkazalo, da je bilo tamkajšnje podtalno nočno življenje točno tisto, kar sem potrebovala.

20 Bog v času pandemije I Sarah Jones: Ateistkino poročilo z nove fronte.

22 Kitajski trojanski konj v Evropi I Marc Nexon: Opozicija se je zgrozila, ko je Viktor Orbán napovedal ustanovitev in gradnjo kitajske univerze v Budimpešti.

26 Umetna inteligenca z zavestjo I Will Douglas Heaven: Kako bi bilo, če bi umetna inteligenca imela zavest? Verjetno tega ne bomo nikoli vedeli.

30 Kopiranje znamk I Elizabeth Segran: Target svoje blagovne znamke, med katerimi so nekatere vredne skoraj milijardo evrov, snuje tako, da mojstrsko prepoznava modne smernice, jih posnema in s tem dobro služi.

34 Upor dostavljavcev I Josh Dzieza: Oropani, zabodeni, pretepeni, premalo plačani, preobremenjeni z delom – dostavljavcem je prekipelo.

44 Kdo ugonablja ameriške časopise? I McKay Coppins: Vpogled v Alden Global Capital, skrivnostni hedge sklad, ki desetka časopisna uredništva v ZDA.

52 Ukradena sperma I Jenny Kleeman: Paul je imel več kot 80 let, ko mu je nekega dne telefonirala neka ženska in trdila, da je njegova hčerka, spočeta na kliniki za zdravljenje neplodnosti z njegovo spermo. In v čem je bila težava? Nikoli ni daroval sperme.

58 Čudežne gobe I Adam Piore: Pri zdravljenju depresije se utegne silocibin izkazati za naslednjo veliko prelomnico po prozacu.

64 Velika mala dežela I Katherine LaGrave: Mikrodržava Vestarktika je bila ustanovljena pred 20 leti. Sčasoma je prevzela vlogo gonilne sile pri ozaveščanju javnosti o podnebnih spremembah na Antarktiki.

68 Sanje o ljubezni I Henning SuSSebach: Gospod K. je bil star nekaj več kot 70 let in vdovec. Na spletu je spoznal mlado žensko iz tujine. Komaj je verjel, da se mu je nasmehnila takšna sreča – v resnici se je znašel v krempljih svetovne gospodarske panoge, v kateri se pretakajo milijarde.

76 Psi imajo svojo oddajo! Črnci je nimamo! I Hannah Giorgis: Nenapisana pravila črne televizije.

86 Foo za vedno I Brian Hiatt: Skupina Foo Fighters se je rodila iz tragedije, se izmojstrila v umetnosti preživetja – in postala najbolj goreča ambasadorka rocka. Čeprav je njen svet zelo neprizanesljiv, prekipeva od življenja in je glasna kot hudič.

92 Zgrajeno na truplih sužnjev I Howard W. French: Kako smo Afriko izbrisali iz zgodovine sodobnega sveta.

96 Ko si mračni um zaželi pod žaromete I Jennifer Latson: Kaj sili tiste z motečim značajem (ali še čim hujšim), da kažejo javnosti svoje šibke plati?

100 Mladi v črevesju I Scott Anderson: Skrivnost dolgega in zdravega življenja tiči v črevesnem mikrobiomu.

104 Razkritje I Jason Bainbridge: Kvirovski podtekst stripov o Supermanu.