Revija Global

GLOBAL 02-2022

Cena: 4,90 EUR

Dodaj v košarico

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč

08 Smrtno nevarne turistične znamenitosti I Elissaveta M. Brandon: Kako naj bi načrtovali mesta, da bi preprečili samomore.

11 Algoritem na rezer vni klopi I Julien Rebucci: Podaje, streli, vtekanje – pri nogometaših se meri dobesedno vsak korak. Kaj pa če bi trenerja nadomestili podatki?

12 Režimska kultura I Barbara Baldi: Kaj sestavlja imaginarij afganistanskih fundamentalistov?

14 »Sem moški« I Tobias Gohlis: Patricia Highsmith je revolucionirala kriminalko. Zdaj so izšli njeni dnevniki.

18 Viktor in Viktorija I Elisabeth Zerofsky: Kako se je ameriška desnica zaljubila v Orbánovo Madžarsko

26 Tovarna laži in sovraštva I Karen Hao: Kako je Facebook postal odvisen od širjenja dezinformacij.

34 Goljufije s hrano in bombažem I Samanth Subramanian: Ker je mreža mednarodne trgovine zelo zapletena, je včasih tako rekoč nemogoče dokazati pristnost posameznega izdelka. Toda neko preiskovalno podjetje se je odločilo, da bo izvoru blaga prišlo na sled z analizo atomov.

42 Lažne sile napredka I Carl Rhodes: Poteze, s katerimi hočejo korporacije dokazati svojo naprednost, niso le nekoristne, ampak celo nevarne.

46 Slackerji vseh dežel, združite se! I Ellen Cushing: Zakaj zaposleni obožujejo programsko opremo Slack, njihovi nadrejeni pa ne.

52 Podnebna odškodnina I David Wallace-Wells: Koliko dolgujemo svetovnemu jugu.

62 Halucinogene gobice! Šamani! Košer LSD! I Peter Kiefer: Privoščijo si jih gospodinje s Hollywoodskih gričev. Prav tako hipsterji iz Los Feliza. Los Angeles je postal središče uživanja halucinogenih snovi, ki vnovič doživljajo razcvet. Seanse z ajavasko so zdaj tam enako pogoste kot pikniki z žarom.

68 Viralni otroci I Danya Hajjaji: Starši izkoriščajo otroke, da bi si na YouTubu zagotovili čim več klikov.

74 Kako spreobrniti skrajneža I David Jaffe-Bellany & Sophia Cai: Organizacija Starši za mir priporoča strpno ravnanje z otroki, ki so jih zavedle ideologije, kakršne so QAnon, islamski fundamentalizem in belski nacionalizem. Povpraševanje po njeni pomoči še nikoli ni bilo tolikšno kot zdaj.

80 Temna plat legende I David Browne: Eric Clapton je prehodil pot od postavljanja standardov za rockovsko igranje kitare do brezumnega rasističnega rohnenja in naposled do financiranja nasprotnikov cepljenja. Se je ta glasbenik, ki je že v šestdesetih letih postal legenda, spremenil? Ali pa je bil od nekdaj tak?

86 Življenje po smr t i I Adam Graham: Kultna uspešnica Zlobni mrtveci praznuje 40 let.

92 Zgodovina človeštva, napisana na novo I William Deresiewi cz: Sijajna nova teorija postavlja na glavo ključne hipoteze o 30 tisoč letih sprememb.

95 Umetnost popravljanja pokvarjenih stvari I Tena Moyer: Če staršem ne odpustimo, smo za vekomaj izgubljeni v svetu, ki so ga ustvarili oni, ne mi sami.

98 Čednostno veganski? I Helen Thomson: Veganstvo enačimo z zdravim prehranjevanjem, toda z današnjimi industrijsko predelanimi živili, kot so lažni slanina, klobase in hamburgerji, rastlinska prehrana morda izgublja svoj svetniški sij.

101 Hoja po igrišču za pustolovce I Henry Wismayer: Kako se izogniti ravnanju v skladu z maksimo, da mora vsak Slovenec vsaj enkrat v življenju stopiti na vrh Triglava.

104 Dan mrtvih I Meghan Gunn: Nenavadna pokopališča po svetu.