Revija Global

Global 07/2022

Cena: 4,90 EUR

Dodaj v košarico

06 Marš časa I Album svetovnih žarišč

08 Nasprotja v ljubezni in spolnosti se ne privlačijo I JESSICA KLEIN: Stari rek pravi, da se nasprotja privlačijo. Ne le da to ne drži, morda zdaj drži celo manj, kot je kadarkoli.

10 V oblaku črevesnih plinov I CHARLOTTE SHANE: Kako sem se rešila sindroma razdražljivega črevesja.

12 Otroci za zapahi I PIETRO MECAROZZI: V italijanskih zaporih je skupaj z materami zaprtih 16 otrok, pred pandemijo jih je bilo še več. Parlamentu nikakor ne uspe odpraviti te sramote.

14 Zapiski iz podtalja I ZACK GRAHAM: V svetu podtalnega skladiščnega rava, gozdnih zabav in freetekna.

18 Kako uspeti I BEN GLEIB: Komik Ben Gleib je nanizal spoznanja o najučinkovitejšem prilagajanju težavnim okoliščinam, do katerih se je bil dokopal med dolgoletno kariero v zabavni industriji.

22 Med nasledniki nekdanjih evropskih monarhov I HELEN LEWIS: Kaj lahko potomci odstavljenih vladarjev celini ponudijo v 21. stoletju?

28 Kako preprečiti vojno med Kitajsko in ZDA I KEVIN RUDD: Oboroženi spopad med svetovnima velesilama sicer še ni neizogiben, vendar je postal verjeten. Pred nami je desetletje nevarnega življenja.

34 Kralj filozof I MICHAEL STEINBERGER: Če imate milijarde, si lahko kupite vpliv na tako rekoč karkoli na planetu – tudi vpliv v svetu idej.

38 Galaktični možgani I MOLLY FISCHER: Kult Adama Tooza.

46 Odtujenost od čutov I BEE WILSON: Kako se je v sodobnem svetu človekova senzorna vez s hrano pretrgala in kako jo lahko znova vzpostavi.

52 Težave z milijarderji I WILLY STALEY: Število izjemno bogatih ljudi nezadržno narašča – vsi drugi pa moramo prenašati njihove muhe.

58 Absolutna oblast I GRAEME WOOD: Pred tremi leti sem prvič odpotoval v Savdsko Arabijo, ker sem želel dognati, ali je tamkajšnji prestolonaslednik morilec, reformator ali oboje – in če je oboje, ali je lahko eno, ne da bi bil tudi drugo.

74 Tabletka za konec pandemije covid-19 I ANTONIO REGALADO: Na začetku pandemije so vsi z upanjem pričakovali cepivo. Maja 2020 so ZDA predstavile večmilijardni načrt za pospešitev razvoja učinkovitega sredstva za cepljenje. Daleč od pozornosti medijev pa so z enakima vnemo in upanjem potekala prizadevanja za izdelavo tabletke po meri proti covid-19.

78 Legenda o glasbenem drevesu I ELLEN RUPPEL SHELL: Eksotični les drevesa, ki je zraslo v odročnem gozdu v Belizeju, je najbolj zaželen resonančni les na svetu.

84 Zavest v vesolju I THOMAS LEWTON: Teoretiki želijo osmisliti skrivnosti, kot sta kvantna mehanika in minevanje časa, v ta namen pa poskušajo na novo opredeliti fiziko tako, da bi vključevala subjektivne izkušnje kot fizično komponento sveta.

88 Svet zasebnih koncertov I DAVID BROWNE: Dandanes vsi od Beyoncé do Pitbulla nastopajo po naročilu – za primerno ceno.

94 Zgodba o Jacku in Nealu I JAMES PARKER: Prijateljstvo, ki je spodbudilo nastanek romana Na cesti in rojstvo beatniške generacije.

96 Angel ali vrag? I ROMAIN BRETHES: Kako je manga obsedla svet.

100 Življenje v kameni dobi I COLIN BARRAS: POD Novi val arheoloških raziskav je omogočil rekonstrukcijo intimnih podrobnosti iz življenja človekovih prednikov, podlaga za to pa so bili fosilizirani odtisi njihovih stopal.

104 Ukrajinščina in ruščina I NEIL BERMEL: Kako podobni sta si?