Mladina posebne izdaje

Posebna izdaja tednika Mladina
KRIZE
Naprodaj na vseh prodajnih mestih

Cena: 4,99 EUR

Dodaj v košarico

SVETOVNE KRIZE: VZPONI IN PADCI GOSPODARSTVA

MLADININA POSEBNA IZDAJA!

 

 

Gospodarske krize so sestavni del človeške zgodovine, zato jih je treba poznati, da bi znali z njimi živeti. Posebna številka Mladine nam jih bo pomagala spoznati.

Prihaja gospodarska kriza kot posledica pandemije. Kaj nas čaka? Kako se ljudje skozi stoletja spopadajo s krizami in zlomi gospodarstev? Krize so bolj prisotne, kot smo si pripravljeni priznati. Samo v zadnjih dvajsetih letih smo bili priče nizu ekonomskih kriz. Kriza nove ekonomije 2000, hipotekarna kriza po letu 2007, evrokriza po 2010, ki se ji je pridružila grška kriza in zdaj je tu še koronakriza.

A že od poznega srednjega veka je v Evropi moč opazovati nihanje: gospodarske krize se izmenjavajo z obdobji okrevanja. Prebivalstvo je kuga v 14. stoletju zdesetkala, njihovo število je začelo naraščati šele v 15. oziroma 16. stoletju. Tridesetletna vojna, ki je trajala do leta 1648, je ponovno izpraznila cela področja. V naslednjem stoletju je število ljudi spet naraslo do nekdanjih vrednosti in jih – tudi zaradi boljše zdravniške oskrbe – preseglo. Kar je spet privedlo proizvodnjo živil do skrajnih meja. Po letu 1772 je več slabih letin zapovrstjo spet privedlo do lakote.

Posebna izdaja Mladina je del dolgoročnega sodelovanja z revijo Der Spiegel. Tokratno posebno izdajo so pripravili ugledni zgodovinarji in ekonomisti za revijo Der Spiegel, uredništvo Mladine pa je dodalo pogovore z najboljšimi slovenskimi poznavalci kriznih obdobij v sodobni zgodovini Slovencev.