Izak Košir

 |  Mladina 19  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Borut Krajnc

Reproduktivne pravice: O zdravju, spolnosti in enakosti žensk, več prizorišč, Ljubljana

Do 20/05

Medtem ko si Inštitit 8. marec s partnerskimi organizacijami prizadeva zbrati milijon podpisov v podporo evropski državljanski pobudi za varen in dostopen splav v Evropski uniji, je v Ljubljani na ogled razstava, ki opozarja na ključne mejnike v zgodovini reproduktivnih pravic v Sloveniji, med katere med drugim šteje pravico do splava, kontracepcije in umetne oploditve, pa spolno vzgojo in spreminjajoči se koncept starševstva. Razstavo Mirovnega inštituta in oddelka za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete si bo mogoče ogledati na več bližnjih prizoriščih na prostem, in sicer pri Figovcu, Šestici, na Dalmatinovi in Miklošičevi ulici ter Trgu Ajdovščina v smeri proti Metalki in hotelu Union.

29. Jazz Cerkno, Cerkno

16/05—18/05

Festival Jazz Cerkno, ki že skoraj tri desetletja prinaša raznoliko kakovostno glasbo, bo v treh festivalskih dneh ponudil deset koncertov jazzovskih glasbenikov in glasbenic iz devetih držav. Tudi tokrat bodo z odrov odmevala druženja jazza s številnimi drugimi žanri, od eksperimentalne in avantgardne elektronike prek filmski godbi podobne minimalistične glasbe do navdihnjenega free in spiritualnega jazza ter etiopske tradicionalne godbe. Med drugim bodo nastopili Jones Jones (ZDA), The Elephant (Italija), Radian (Avstrija), Ill Considered (Velika Britanija), Darius Jones Trio (ZDA) in Rok Zalokar Zhlehtet (Slovenija).

Lil Tjay, Hala L56, Litostrojska 56, Ljubljana

11/05 ob 20.00

Ameriški rap zvezdnik Lil Tjay, ki je mednarodno zaslovel s pesmijo F. N., bo v sklopu evropske turneje prvič obiskal Slovenijo. V intervjuju pred prihodom v Ljubljano, kjer bo nastopil v bodočem nadomestnem domovanju SNG Drama Ljubljana, je dejal, da so mu organizatorji koncerta, ki se bo odvil v okviru dogodkov Offline, povedali, da je rap v Sloveniji med mladimi zelo priljubljen, zato se nastopa veseli. Kot posebni gost ga bo spremljal britanski raper Sainté, program pa bodo zaokrožili didžeji DJ EJ, Mr. I Am Next in Chef Dee.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.