Uredništvo

 |  Politika

»V Gazi za zdaj ni kančka upanja za civilno prebivalstvo«

IZJAVA DNEVA

"Nič ne kaže na skorajšnji konec vojaške operacije v Gazi, o mirovnem sporazumu ni ne duha ne sluha, mirovna pogajanja se bodo morda nadaljevala v nekaj tednih, Razmere so izjemno težke. Še posebej v Gazi, kjer za zdaj ni kančka upanja za civilno prebivalstvo. Razmere se pravzaprav poslabšujejo. Mejni prehod Rafa ostaja zaprt, nič ne kaže, da bi se vojaška operacija končala oziroma da ne bi prešla v naslednjo fazo. V Rafi prisilno razseljujejo palestinsko prebivalstvo, gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Tudi pogajanja za premirje in izpustitev talcev v Kairu so zastala. Ostaja nam le pritisk mednarodne skupnosti, še posebej na vlado Benjamina Netanjahuja, ki nadaljuje vojaške operacije."

"Odločitev Slovenije za priznanje Palestine je pravilna. To je na eni strani pritisk na izraelsko vlado, tudi na mednarodno skupnost, predvsem pa Palestincem pošilja upanje, da imajo pravico do samoodločbe in do svojega obstoja."

(Zunanja ministrica Tanja Fajon, v oddaji Ob osmih na Radiu Slovenija, po končani bližnjevzhodni turneji, v okviru katere je obiskala Izrael, zaseden Zahodni breg, Egipt, Združene arabske emirate, Katar in Savdsko Arabijo ter se pogovarjala o možnostih za končanje izraelskih napadov na Gazo)

Tanja Fajon v oddaji Ob osmih

Tanja Fajon v oddaji Ob osmih
© Radio Slovenija

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.