MLADINA

20. 10. 2013  |  Mlada Evropa

Več denarja za rast in zaposlovanje, manj za administracijo?

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski parlament bo prihodnji teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasoval o svojem stališču do predloga o proračunu EU za leto 2014. Odbor Parlamenta za proračun je že zavrnil predlog Sveta EU, kjer sedijo ministri držav članic, da bi v proračunu EU za leto 2014 skrčili sredstva za spodbujanje rasti, pomoč beguncem in drugo humanitarno pomoč. To so sredstva, ki v veliki meri prizadevajo tudi mlade. Gospodarska rast je osnova za odpiranje novih delovnih mest in zmanjšanje stopnje brezposelnosti med mladimi.

»Predloge Sveta EU je zelo težko razumeti. Že predlog Evropske komisije predvideva proračun, ki je šest odstotkov manjši od letošnjega. Države članice bodo prihranile v vsakem primeru, a finančni ministri predlagajo še reze ravno na tistih področjih, ki so prednostna naloga Parlamenta,« pojasnjuje danska poslanka Anne E. Jensen.

Ob tem opozarja, da bo 92 odstotkov proračuna EU za leto 2014 šlo za poplačilo starih dolgov, le osem odstotkov pa za nove projekte. »Evropski komisar za proračun opozarja, da je kup neplačanih računov vedno večji,« še izpostavlja.

Nemška poslanka Monika Hohlmeier pa poudarja, da je Parlament že sprejel ukrepe za zmanjšanje svojih administrativnih stroškov. »Znesek, ki ga je predlagala Komisija, smo zmanjšali še za 10 milijonov evrov, saj smo sprejeli novo uredbo o uradnikih EU, prihranki bodo tudi v zvezi z upravljanjem stavb. 1.3 milijona evrov pa bodo težki prihranki zaradi omejitve potovanj delegacij Evropskega parlamenta v letu 2014,« pravi. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."