MLADINA

22. 10. 2013  |  Mlada Evropa

Sto milijonov evrov kazni za Yahoo, Facebook ali Google?

© Tomaž Lavrič

Poslanci Evropskega parlamenta, ki so člani Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, so glasovali za poostritev pravil za varstvo osebnih podatkov, vključno s sankcijami do 100 milijonov evrov za podjetja, kot so Yahoo, Facebook ali Google, če bodo ta pravila kršila. Zlasti na socialnih omrežjih svoje osebne podatke objavljajo mladi, kar je mnogim tudi že škodovalo. Nekateri so zaradi fotografij z najstniške zabave tudi izgubili zaposlitev.

Predlog, ki ga je odbor potrdil, je osnova za pogajanja z Evropsko komisijo in državami članicami v okviru Sveta EU o posodobitvi evropske zakonodaje za varstvo osebnih podatkov, ki velja od leta 1995.

Prenova te zakonodaje je potrebna zato, ker se je v zadnjih desetih letih bistveno spremenil sistem zbiranja, hranjenja in prikazovanja podatkov, zato je treba tem spremembam prilagoditi pravila za varstvo osebnih podatkov. Sprememba te zakonodaje je tudi zelo kontroverzna tema, saj je bilo k predlogu uredbe, ki jo je Evropska komisija predložila lani, vloženih kar okrog 4000 dopolnil. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."