MLADINA

23. 10. 2013  |  Mlada Evropa

Evropski parlament zavrnil predlog proračuna EU za leto 2014

Bo za program za študentske izmenjave Erasmus v proračunu EU spet zmanjkalo denarja? Bodo v proračunu EU sploh na voljo obljubljena sredstva za zaposlovanje mladih? Mlade v EU to lahko opravičeno skrbi. Ob kopici sporov glede proračunov in še posebej proračunskih lukenj v EU so evropski poslanci namreč naredili še en korak, ki k pomiritvi ne prispeva. Po pričakovanjih so namreč na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 480 glasovi proti 119 zavrnili predlog proračuna EU za leto 2014, ki ga je pripravil Svet EU.

Tudi proračun za leto 2014, podobno kot njegov sedemletni »brat«, sproža veliko vroče krvi med parlamentom in Svetom EU oziroma državami članicami - kje in koliko naj se varčuje, kje je treba denar na vsak način ohraniti ali ga celo dodati ter kako najprej pokriti milijardno luknjo v letošnjem proračunu.

Ker bo finančni okvir 2014-2020 z 960 milijardami evrov prvič v zgodovini unije siromašnejši od predhodnika, to velja tudi za letni proračun 2014, ki bo za kar nekaj odstotnih točk in milijard »lažji« od letošnjega. A poslanci se borijo, da bi ga vsaj malo okrepili.

Države članice so predlog proračuna za leto 2014, ki ga je pripravila Evropska komisija, zmanjšale za 240 milijonov na 141,8 milijarde evrov pri zavezah (te nikoli niso v celoti uresničene v enem letu in so lahko razporejene na daljše obdobje) ter za dobro milijardo evrov na 134,8 milijard pri dejanskih plačilih.

Parlament sedaj predlaga zvišanja: na 142,6 milijarde evrov pri zavezah in 136,1 milijarde pri plačilih. V primerjavi z letošnjim proračunom to pomeni dobrih osem milijard manj na strani zavez in 4,3 milijarde evrov manj na strani plačil.

Parlament nasprotuje predvsem krčenju sredstev, namenjenih investicijam za spodbujanje gospodarske rasti in odpiranje novih delovnih mest, za kar bi namenil okoli 650 milijonov evrov več kot Svet EU. Je tudi proti jemanju denarja za mednarodno politiko, npr. humanitarno pomoč na Bližnjem vzhodu in za begunce, še posebej v luči krize v Siriji. Po drugi strani pa je pripravljen skrčiti sredstva za lastno delovanje.

Sedaj bodo stekla usklajevanja med parlamentom in Svetom EU, ki imata tri tedne časa, da najdeta kompromis. Če bo ta dosežen, bi lahko poslanci o njem glasovali že na novembrskem plenarnem zasedanju.

Vodja parlamentarnega odbora za proračun Alain Lamassoure je opozoril, da ostaja odprta cela vrsta proračunskih vprašanj in da se v EU trenutno dejansko pogajajo o »jumbo« proračunskem paketu - od več različnih sprememb letošnjega proračuna do proračuna 2014 in večletnega finančnega okvira.

Tako parlament kot Svet in Evropska komisija se morajo sedaj potruditi in zaključiti težavna pogajanja, ki trajajo že predolgo. »A to naj bo jasno: parlament ne bo dovolil, da se primanjkljaji prelivajo v naslednje leto,« je poudaril Lamassoure. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."