MLADINA

Darja Kocbek

1. 11. 2013  |  Mlada Evropa

Prepričati mlade, naj ne stopijo v smrtonosno odvisnost s tobakom

Čeprav število kadilcev v EU pada, še zmeraj kadi vsak četrti Evropejec. Odvisnost od tobaka 94 odstotkov kadilcev razvije pred 25. letom starosti. Evropski parlament je zato podprl novo zakonodajo o trženju tobačnih izdelkov, katere cilj je kajenje narediti manj privlačno zlasti za mlade.

Sedanja direktiva o tobačnih izdelkih, ki naj bi jo nadomestila nova, je bila sprejeta leta 2001. Ta direktiva ureja proizvodnjo, predstavitev in prodajo tobačnih izdelkov, ki so cigareti, tobak za zvijanje, tobak za pipo, cigare, cigarilosi in različne oblike brezdimnih tobačnih izdelkov. Direktiva določa mejne vrednosti katrana, nikotina in ogljikovega monoksida v emisijah cigaret ter zavezuje proizvajalce, da na embalaži navedejo uporabljene sestavine. Prepoveduje tobak za oralno uporabo in uporabo zavajajočih opisov, kot so »lahke«, »blage« ali »nizka vsebnost katrana«. Na tobačnih izdelkih morajo biti zdravstvena opozorila, kot sta Kajenje škoduje zdravju in Kajenje ubija.

V zadnjih 12 letih je prišlo do več sprememb, zato je Evropska komisija pripravila prenovljen predlog direktive, ki je sedaj v postopku sprejemanja. Na voljo so na primer novi dokazi o aromatičnih snoveh, ki se uporabljajo v tobačnih izdelkih, in učinkovitosti zdravstvenih opozoril. Zakoni se na nekaterih področjih močno razlikujejo med državami članicami, ki so različno pristopile k urejanju predpisov. Na trgu so se pojavili novi izdelki, kot so elektronske cigarete, nekatere veljavne določbe direktive pa so postale zastarele, ugotavlja Evropska komisija.

Vsako leto zaradi kajenja v Evropi umre skoraj 700 000 ljudi, to je toliko, kot je prebivalcev Frankfurta, zato je tobak najpomembnejši dejavnik tveganja za zdravje. Milijone državljanov EU prizadenejo bolezni, povezane s kajenjem, vključno z rakavimi obolenji, boleznimi srca in ožilja ter boleznimi dihal. Približno 50 odstotkov kadilcev umre prezgodaj, v povprečju 14 let prej kot nekadilci, poleg tega več let njihovega življenja zaznamuje slabo zdravje, ugotavlja Evropska komisija.

Letni javni zdravstveni izdatki EU za zdravljenje bolezni, povezanih s kajenjem, so konservativno gledano ocenjeni na 25,3 milijarde evrov. Poleg tega družba izgubi 8,3 milijarde evrov na leto zaradi izgube produktivnosti zaradi kajenja (vključno s predčasnimi upokojitvami/smrtjo in odsotnostjo z dela).

Predlog nove direktive ne predvideva prepovedi kajenja na javnih mestih, ker je odločitev o tem v pristojnosti držav članic. Cilj nove zakonodaje ni prepoved kajenja. V novi direktivi je predlagan nabor ukrepov, ki bi kajenje za mlade naredili manj privlačno. Evropski poslanci v svojem stališču, ki je osnova za pogajanja o novi direktivi z državami članicami v okviru Sveta EU, tako predlagajo prepoved cigaret z okusom in uporabo trženjskih oznak kot so na primer. »lahke« cigarete. Tudi opozorila o nevarnostih kajenja bi morala biti na embalaži tobačnih izdelkov večja in bolje vidna, menijo evropski poslanci.

Nova direktiva predvideva tudi ureditev prodaje e-cigaret. Te naj bi ljudem pomagale pri prenehanju kajenja, zato poslanci menijo, da bi morale spadati med medicinske izdelke, a le v primeru, da bi imele zdravilne ali preventivne lastnosti.

Zaradi močnega lobiranja tobačne industrije so predlagani ukrepi manj strogi od predvidenih. Direktiva, ki bo sprejeta, bo kompromis med zahtevami držav članic in Evropskim parlamentom in šele takrat bodo državljani izvedeli, katera nova in poostrena pravila bodo začela veljati za proizvodnjo, prodajo in predstavljanje tobačnih izdelkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."