MLADINA

6. 11. 2013  |  Mlada Evropa

Erasmus + za več kot 5 milijonov mladih

© Arhiv Evropskega parlamenta

Več kot 5 milijonov mladih bo v obdobju od leta 2014 do 2020 lahko odšlo v tujino na študijsko izmenjavo, usposabljanje, delat kot prostovoljci ali kot športniki. V novem programu Erasmus +, ki ga je potrdil Odbor za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu, bo namreč na voljo denar tudi za šolnine mladih, ki ne študirajo na univerzi, pa za garancije za vračilo posojil za magistrski študij v tujini v višini do 12 tisoč evrov za eno leto in do 18 tisoč evrov za dve leti. Te garancije ne bodo nadomestilo za garancije, ki jih imajo študenti že na voljo na nacionalni ravni, poudarjajo evropski poslanci.

Nov program Erasmus + bo združil sedanje programe Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (poklicno usposabljanje), Grundtvig in Mladi v akciji. Ker so v javnosti prepoznavni in znani, bodo ti programi ohranili svoja imena. Erasmus + bo prvič tudi omogočil vključitev športa v evropske programe. Iz tega programa bo mogoče dobiti tudi sredstva za izmenjave vodij mladinskih klubov in dejavnosti prostovoljcev, zlasti za boj proti nasilju, diskriminaciji ali dopingu Sredstva bodo na voljo za neprofitne športne prireditve, ki vključujejo več držav.

Koliko štipendije bo posameznik dobil, bo odvisno od življenjskih stroškov v državi, kamor bo odšel na izmenjavo, države članice pa evropski poslanci pozivajo, naj teh štipendij ne obdavčujejo ali od njih zahtevajo plačevanje socialnih prispevkov.

Če bodo poslanci Evropskega parlamenta program Erasmus + potrdili na plenarnem zasedanju v tem mesecu, bo stopil v veljavo 1. januarja 2014. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."