MLADINA

9. 11. 2013  |  Mlada Evropa

EU bi morala poskrbeti, da bi sredstva dosegla mlade

© Arhiv Evropskega parlamenta

»Države EU dobivajo sredstva za boj proti brezposelnosti, a morale bi jih porabiti bolj učinkovito,« je 24-letna brezposelna Romunka Eugenia-Simina Faur dejala na konferenci Agora 2013 v Evropskem parlamentu v Bruslju, ki so se je udeležili brezposelni in zaposleni mladi iz vseh 28 članic EU. Da je treba spodbujati podjetniški način mišljenja, spremeniti je treba mentaliteto, je prepričan 24-letni Belgijec Jan Verlaak, ki se je konference udeležil kot zaposleni mladi Evropejec.

»Čeprav EU ukrepa proti brezposelnosti mladih, to ni dovolj znano. Težko je najti informacije, gre za probleme v komunikaciji,« je opozorila Alexandra Graff, 25-letna brezposelna Madžarka. Da bi EU morala poskrbeti za to, da sredstva dosežejo mlade, dogodki, kot je Agora, pa bi morali biti pogostejši, saj bi omogočili, da bi mladi svoje ideje lahko neposredno prenesli ustanovam EU, je prepričan Antonis Raphael Stylianou, 21-letni Ciprčan, ki že ima zaposlitev.

Tania Del Sarto, 27-letna Italijanka, ki je zaposlena, vidi problem v tem, da je izobrazba daleč od zahtev trga dela. »To moramo spremeniti. V Italiji se ne šolaš za realne službe in za realno življenje,« je povedala. »EU se mora boriti proti davčnim utajam in prevaram. Tukaj je veliko denarja, ki se ga lahko porabi za druge stvari,« razlaga 31-letni brezposelni Francoz Guillaume Vimont.

Namen Agore državljanov Evropskega parlamenta o brezposelnosti mladih, ki se je končala včeraj, 8. novembra, je bil zbrati mlade ljudi iz vse Evrope, da bi skupaj razpravljali o aktualnih izzivih na evropskem trgu dela. O priporočilih udeležencev Agore 2013, ki jih bodo dobili na mizo oblikovalci evropskih politik, bodo razpravljali tudi na mladinski konferenci EYE2014 maja prihodnje leto v Strasbourgu. Že v torek pa bodo zaključke predvidoma dobili na mizo voditelji držav, ki se bodo v Parizu udeležili konference o brezposelnosti mladih. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."