MLADINA

12. 11. 2013  |  Mlada Evropa

Politične stranke so krive, da se
mladi ne udeležujejo evropskih volitev

© Arhiv Evropskega parlamenta

Politične stranke na nacionalni ravni ne naredijo dovolj, da bi pritegnile mlade in jih prepričale, da se jim izplača glasovati na volitvah v Evropski parlament, je pokazala študija, ki sta jo naredili organizaciji League of the Young Voters in International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA). Med udeleženci volitev v Evropski parlament je bilo v letu 2009 več kot 50 odstotkov starejših od 55 let, delež mladih volivcev, starih med 18 in 24 let, je bil le 29 odstotkov, kar pomeni, da so poslanci v Evropskem parlamentu večinoma predstavniki starejših, zato so mladi pri zastopanju njihovih interesov v podrejenem položaju, ugotavljajo izvajalci študije.

Giuseppe Porcaro, generalni sekretar Evropskega foruma za mlade, pravi: »Mladi morajo biti v središču volitev v Evropski parlament prihodnje leto, kajti vključenost mladih v politiko bo izboljšala kakovost demokracije v Evropi. Študija je pokazala, da morajo politične stranke na nacionalni ravni bistveno spremeniti svoj pristop, da bodo v kampanje privabile mlade«.

Andrew Bradley, direktor pisarne IDEA za EU, opozarja, da se je v zadnjih dveh letih povsod po svetu pokazalo, da so ogrožene socialna kohezija, varnost in stabilnost, če so mladi izključeni iz tradicionalnih političnih procesov. Vključujoča demokracija pomeni polno in aktivno udeležbo mladih, zato bi evropske politične stranke morale mlade postaviti v središče svojega delovanja. Rezultate študije bodo sicer v celoti objavili decembra. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."