MLADINA

Darja Kocbek

28. 11. 2013  |  Mlada Evropa

Prvič finančna podpora iz programa Erasmus tudi za šport

© Arhiv Evropske komisije

Od 14,7 milijarde evrov, kolikor bo v obdobju od leta 2014 do 2020 v proračunu EU na voljo za program Erasmus+, bo vsaj 238,9 milijona evrov na voljo za športne aktivnosti. Poudarek bo na podpori za množični šport in na reševanju problemov, ki so čezmejna grožnja športu. To so zlasti doping, dogovarjanje o rezultatih tekem in nasilje. Največji delež sredstev iz programa Erasmus+ (77,5 odstotka) bo sicer namenjen izobraževanju in usposabljanju.

Evropska sredstva iz programa Erasmus+ lahko dobijo mladi, stari med 13 in 30 let, ki so lahko študenti, pripravniki, vajenci, prostovoljci. Dobijo jih lahko za pridobivanje formalne in neformalne izobrazbe in znanja. Do teh sredstev so upravičene tudi ustanove za izobraževanje in usposabljanje, mladinske organizacije, organizacije, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom, pa tudi organizacije, ki se ukvarjajo z neprofitnimi športnimi aktivnostmi.

Mladi, ki se bodo odločili za magistrski študij v tujini in ta študij plačali s kreditom, bodo lahko sredstva dobili po ugodnejši obrestni meri, ker bodo lahko na podlagi programa Erasmus+ uporabili instrument za jamstvo, kar pomeni, da bo EU jamčila za vrnitev dela sposojenega denarja. Ta instrument je dopolnilo k nacionalnim štipendijskim programom, ne sme biti nadomestilo. Garancijo bo mogoče dobiti za kredit do 12 tisoč evrov za eno študijsko leto oziroma do 18 tisoč evrov za dvoletni magistrski program. Študenti bodo morali kredit, za katerega bo mogoče dobiti evropsko jamstvo prek programa Erasmus+, najeti pri banki ali drugi finančni organizaciji, ki se bo vključila v shemo.

Te banke in druge finančne institucije bodo študentom morale ponuditi kredite po najbolj ugodnih pogojih, recimo z obrestno mero, nižjo od tržne, z moratorijem na plačilo obresti v času študija, možnost za preložitev začetka odplačevanja sposojenega na vsaj 12 mesecev po koncu študija, študentu ne bodo smele zaračunati dodatnih stroškov v primeru predčasnega ali delnega odplačila kredita.

Erasmus+ bo podpiral tudi nova partnerstva med izobraževalnimi ustanovami in podjetji, da bi omoogčili usposabljanja v realnem delovnem okolju, uporabo novih pristopov usposabljanja in novih izobraževalnih programov, po meri trga dela.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."