MLADINA Trgovina

Marko Zorko

22. 11. 2007  |  Mladina 46  | 

Mile Jere in Cvilimožek

Noč povešenih nosov

© Tomo Lavrič

"Dragi Dedek Mraz! Prinesi mi, prosim, novo vlado.
P. S. Tudi letos sem bil zelo priden."
(France Cukjati, 7 let)

"Kot žrtve smo padli v boju za vas."
(Iz muzikala Ne joči, Peterle!)

"Ubilo me je nebo.
Med oblikami, ki gredo proti kači,
in oblikami, ki iščejo kristal,
sem si pustil rasti lase."
(Federico Garcia Lorca)

Danilo Türk je strašen politik - uradno v rokah nima še nikakršnih vzvodov moči, pa je že povzročil vladno krizo. Povem vam, ko bo dobil v roke kramp in lopato, se bo zatreslo dol do Mongolije!

Da ni bil Türk? Kako da ni bil, mar ni imel rdečih hlačic in zelene kamižole, kremplje pa take ... in tako dalje (o, ta strašna obsesivno-kompulzivna motnja slovenske literarne zgodovine!), kajti - kako bi bilo drugače mogoče, da je bila skoraj dvotretjinska odločitev volilcev za novega predsednika države ocenjena kot "slab izid", in kot je bilo razumeti, tudi tisti temeljni kamen, na katerem je potem sezidal predsednik vlade nezaupnico samemu sebi in jo sam tudi obširno utemeljil. Zaboga, še tega ni spustil iz rok! Še zmeraj pa ne razumem, kaj imajo tukaj opraviti predsedniške volitve, saj nismo volili predsednika vlade, pa tudi ne spomnim se, da bi Janša kdaj rekel: "Ti si Peterle in na tej skali bom sezidal svojo cerkev!"

Res je, tako več ne gre! Dal sem na kup, kar se je do danes (sreda) nabralo, in nimam nič v rokah. Materiala je, kolikor hočeš, smisla pa nobenega. Ničesar, kar bi spominjalo na politično oceno, analizo ali vsaj dvodimenzionalni opis stanja. Ena sama jamrarija, bi rekla moja babica. Kot da se je pot k svetilniku na vrhu sveta končala na mostu vzdihljajev. Da so volilci izrazili svoje nestrinjanje z vlado, je očitno, zakaj tako, pa še niso vzeli. Da se o njej grdo govori, da se laže, da se natolcuje in rovari - to niso razlogi, to so okoliščine, v katerih se pač bolj ali manj udobno dela. Danes ne bomo vladali, ker dežuje, danes ne bomo vladali, ker smo v psihični krizi, danes ne bomo vladali, ker imamo PMS. Življenje ni potica!

Tako pa ... Najprej Peterle pojamra, da je izgubil, ker ljudje ne marajo vlade, potem pa vlada pravi, da bo odstopila, ker je Peterle izgubil. In pojamrajo, da bi radi delali dobro, pa jim tega ne pustijo. In o njih grdo govorijo. In potem jih ljudje nimajo radi, bog jih nima rad!

Šturm pojamra, kako so tudi v parlamentu grdo govorili o nekaterih, ki so bili že sodno rehabilitirani, pa še nič ne pomaga. In se zato ne da delati. Bomb na sodišču s tem ni povezal.

Virant v užaloščenem črnem puliju, kot Juliette Greco, pravi: Kaj naj naredi človek, ko zjutraj odpre časopis in vidi grdo sliko svojega dela? (I, naj bere Dnevnik!)

Cukjati z zagrobnim glasom da izjavo, da so mu ministri povedali, da se tako ne da več delati. Namreč tako, da jih neprestano kritizirajo in da niso zadovoljni s predlogi, ki bi še naprej vzbujali splošno nezadovoljstvo. Cukjati si je pomagal z metaforo, ki bi bila lahko tudi biblijske narave, če ne bi dišala po kmetijskih in rokodelskih novicah. "Kateri hišnik bi še z veseljem delal v hiši, ki bi jo radi nekateri z veseljem zažgali, da bi bil še hišnik zamazan od dima? " Ja, tako je to, ko padejo v metaforo, ne morejo več ven. Edini politik, ki bi lahko Cukjatija iz te godlje pomagal, je žal že mrtev, kvalificirani dimnikar Ivan Kramberger. Potem pa poprime še za lajtmotiv - peticija o medijski svobodi: "Tujina si namreč ne more predstavljati, da bi 570 novinarjev podpisalo očitno laž." Ker tukaj, doma, si to očitno zlahka predstavljamo.

Minister za gospodarstvo Vizjak je pojamral po šofersko : "Če nekdo misli, da je boljši, naj vzame volan in zapelje po hitrejši poti." Kot da bi bila odločitev za vlado ali nevlado nekje v območju otroškega , "daj i meni, tata, malo da vozim!" Podobnik je povedal enako - če kdo misli, da zmore bolje, naj to dela! Še malo, pa si bodo podajali oblast kot bombo, ki bo vsak čas eksplodirala, nihče je pa noče vreči skozi okno.

Ministrica za zdravje Mazej Kukovičeva se gre na "izpadanje". "Mi ne moremo na zunaj izpast kot slabi, moramo izpast kot tisti, ki obvladamo zadevo," je rekla z občutkom za visage in za organoleptične lastnosti izdelka, imenovanega Slovenska vlada predseduje Evropski uniji. Naj pripomnimo, da je dobro, če se pokažemo tudi kot tisti, ki obvladamo materni jezik. Upam, da zaradi te kritike vlada ne bo odstopila.

Poslanec NSi Horvat pojamra - vse, kar vlada stori, je narobe. Kdo je kriv, vpraša novinar. Mislim, da opozicija, popolnom resno odgovori poslanec.

Grimsu se na televiziji lepo zareče in sploh ne gre v kot in se ne sramuje - za slabo podobo je krivo to, ker vlada nima vpliva v medijih. Namreč, ni narobe to, kar misli, narobe je to, da ne razume, kaj je povedal.

In kaj bi bilo, če bi vlada imela medije v svojih rokah? No, situacija bi bila v državi povsem drugačna. Ljudje bi s prezirljivim nasmehom pospremili višje cene, novinarji in analitiki bi razložili, zakaj je to dobro, in sindikati bi rekli, še bolj bomo delali, zdaj, ko vemo, za kaj delamo. "Delamo radi, dela radi!" bi lahko pisalo v časopisih. Tisti, ki dela za plačo, je večni vir nezadovoljstva. Potem pa se zbirajo ob sobotah na cesti, namesto da bi udarniško delali. In tako dalje.

Svoje je povedal tudi elektronski šank. Na blogu Drugi dom je Stergoergo takole opozoril opozicijo: "Oj, fantje, kaj vam povem - primera z Bajukovo vlado se spomnite, trpite brez mirum, in za božjo voljo, dajte popolno zaupnico sedanji vladi. Ustvarite raje v svojih logih ptice pevke, Janše v opoziciji ustvariti nikar!" Zavoljo tega se že govori, da se bodo sobotne demonstracije preimenovale v slavni mimohod v podporo vladi.

Šank bo imel seveda še veliko idej. Igrale se bodo simultanke. Vlada predlaga zaupnico in koalicijske stranke po dogovoru glasujejo proti, ker bi jim bilo lepše v opoziciji - ohranijo pa tudi lep obraz, znamo nositi odgovornost, postavljamo nove moralne kriterije itd. - opozicija pa spregleda manever in v kompletu z dodatki glasuje za zaupnico. No, potem pa opozicija v celoti prevzame že narejeno vlado s predsednikom vred - zakaj ne, če je tako dobra, da so jo podprli, njihovi pa so se jim odpovedali? In Cukjati razglasi v parlamentu konec državljanske vojne, ki se, hvala bogu, sploh ni začela. Ah, zakaj nimajo politiki več smisla za teatrske preobrate! Mogoče bi moral vlado prevzeti režiser Janez Janša?

In kaj je v teh dramatičnih časih naredil Drnovšek? Ko se je vrnil z volišča, je šel na svoj dom na Zaplani, oblekel se je v raševino, sedel v pepel in si pustil rasti lase.

P. S. Gospod Virant - tisti puli vam odlično paše, jaz bi ga obdržal!