|  Politika

Janez Janša je stanovanja kupoval prek Imosa, ki je za časa njegove vlade posloval z državo

Prvak SDS - nepremičninski mešetar?

V zadnjih treh letih je postal lastnik 300.000 evrov vredne hiše v Velenju z dvema hektarjema zemljišč in polovice stanovanja na Mesarski cesti v vrednosti 162.500 evrov.

V zadnjih treh letih je postal lastnik 300.000 evrov vredne hiše v Velenju z dvema hektarjema zemljišč in polovice stanovanja na Mesarski cesti v vrednosti 162.500 evrov.
© Borut Krajnc

Vse sledi v poslu s trisobnim stanovanjem v Komenskega ulici, vodijo do gradbenega podjetja Imos, poroča današnji Dnevnik. Čeprav ima Janša uradno le 172.000 evrov posojila, mu je v zadnjih treh letih s preprodajami nepremičnin uspelo postati lastnik hiše v Velenju in polovice stanovanja na Mesarski cesti.

Po pisanju današnjega Dnevnika je Janša leta 2005 s podjetjem Imos zamenjal enosobno starejše stanovanje v Neubergerjevi ulici v Ljubljani ter zazidljivo parcelo v Trenti za novejše trisobno stanovanje na Komenskega ulici. Imos je nato Janševo bivše stanovanje v Neubergerjevi ulici prodal vidnemu članu SDS Robertu Rožiču, ki se je kot lastnik stanovanja vpisal v začetku leta 2006, Janez Janša pa je v njem bival vsaj še do leta 2008, saj je v prijavi premoženja komisiji za preprečevanje korupcije tisto leto kot začasno prebivališče prijavil naslov v Neubergerjevi ulici.

Imos pa je po podatkih Supervizorja med letoma 2003 in 2011 ustvaril za več kot 107 milijonov evrov poslov z državo, pri čemer velik del teh odpade na obdobje med letoma 2004 in 2008, ko je vlado vodil Janez Janša. Največji delež omenjenega zneska (43 milijonov evrov) je Imosu nakazalo ministrstvo za šolstvo, od tega večino v času Milana Zvera. Imos je gradil tudi stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada na Litostrojski cesti v okviru javno-zasebnega partnerstva (leto 2008; 58 milijonov evrov), med večjimi posli pa so tudi inženiring pri gradnji pediatrične klinike, gradnja letališke postaje Brnik (leto 2008; tri milijone evrov), gradnja Onkološkega inštituta, dela pri vzgojnoizobraževalnem centru Višnja Gora itd.

Leta 2009 je Janša za pol stanovanja v Mesarski ulici v Ljubljani odštel 162.500 evrov, od tega je za 135.000 evrov najel kredit, zastavil pa je tudi svoje stanovanje na Komenskega ulici. Kasneje je posojilo in hipoteko prenesel na hišo v Velenju. Slednjo je Janša kupil od Vojke Rautar Čelešnik, s katero je zamenjal stanovanje na Komenskega ulici, za razliko v višini 48.000 evrov pa je najel posojilo.

Janša je stanovanje v Mesarski ulici leta 2009 kupil od Uroša Ivanovića in Deje Doler Ivanović, nekdanje rokometašice Krima, predsednik kluba pa je bil nekoč Zoran Janković. Janša, kot je znano, kot lastnik še vedno ni vpisan v zemljiško knjigo.

Čeprav ima danes Janez Janša uradno le 172.000 evrov posojila pri banki Unicredit (ki ga mora odplačati do leta 2028), mu je v zadnjih treh letih s preprodajami nepremičnin uspelo postati lastnik po lastnih navedbah 300.000 evrov vredne hiše v Velenju z dvema hektarjema zemljišč in polovice stanovanja na Mesarski cesti v vrednosti 162.500 evrov. Za leti 2007 in 2008 je Janša v dohodninski napovedi skupaj prijavil za 165.000 evrov bruto prihodkov, na bančnih računih pa je privarčeval 28.000 evrov, piše časopis.

Iz SDS so za Dnevnik poudarili, da je Janša leta 2009 na spletni strani objavil seznam svojega premoženja, skupaj s podatki o vrednosti. Ti podatki so še vedno dostopni vsakomur na spletni strani SDS. Vse kasnejše spremembe so bile prav tako posredovane tako komisiji za preprečevanje korupcije kot javnosti in tudi večkrat objavljene. Nepremičnine (zazidljiva parcela z ruševino v k. o. Trenta s pripadajočim zemljiščem, počitniška hišica v Bovcu s pripadajočim zemljiščem ter enosobno stanovanje v Ljubljani), ki jih je kupil v obdobju od leta 1989 do nastopa mandata predsednika vlade leta 2004, pa je financiral pretežno z bančnimi krediti ter honorarji od svojih avtorskih del. Knjige, ki jih je gospod Janša napisal in izdal kot samostojni avtor ali soavtor, so bile namreč samo v slovenskem jeziku v tem času prodane v skupni nakladi več kot 85.000 izvodov, so odgovorili iz stranke. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.