Grega Repovž

 |  Politika

Tretji dan Mladinine volilne napovedi: Padec Liste Zorana Jankovića

Anketa, ki jo je ekipa Ninamedie na vzorcu 600 anketiranih izvedla v zadnjih treh dneh (merimo že pet dni zapored), je tako pokazala, da se SDS utrjuje na prvem mestu, saj vodi že s 35,9 odstotka podpore, sledi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 20 odstotki, ki ji podpora pada (ponedeljek 25,1, torek 24, sreda 20), na tretjem mestu je SD z 11,8 odstotka. Na četrto mesto pa se z 8,4 odstotka vrnila Državljanska lista Gregorja Viranta.

Po treh meritvah je tako že mogoče zaznati osnovne trende. Na desnici prihaja do enotenja glasov, saj se podpora SDS dviguje, stabilna pa je tudi podpora drugima dvema strankama “Zbora za republiko”: SLS in NSi ostajata tik nad štirimi odstotki oziroma nad parlamentarnim pragom. SLS bi tako po zadnji napovedi podprlo 4,7 odstotka, NSi pa 4,2 odstotka.

Čeprav se je dolgo zdelo, da Jankoviću objave dokumentov davčne uprave o njegovem poslovanju ne škodujejo, rezultati volilne napovedi kažejo, da ne bo prišel skozi brez posledic. Vprašanje tudi je, ali se lahko sproži celo večji beg volivcev (k SD Boruta Pahorja na primer) ali pa gre le za začasen odmik – to bo pokazala bolj jasno jutrišnja napoved, v katero bo vključeno že današnje razpoloženje volivcev.

Po hudem padcu se tudi Lista Gregorja Viranta počasi pobira. Tako je ponovno zasedla četrto mesto v naši napovedi, a naj vas to ne zavede: tudi DeSUS vse dni meritve postopoma raste, iz začetnih 6,6 odstotka je do danes narasel na 7,7 odstotka.

Nad dvema odstotkoma (in dva odstotka pod pragom) sta po petih dneh merjenja in treh objavljenih napovedih le še SNS in TRS. In naj tudi tokrat ponovimo: Popolnoma pa ne gre odpisati niti Zares niti LDS, pa čeprav ju ankete uvrščajo daleč pod prag vstopa v parlament.

Bo močna podpora SDS volivce levice demotivirala ali jih bo pripeljala na volitve? To je ta trenutek osrednje vprašanje. Del odgovora bo zagotovo nakazala že naslednja meritev.

Kaj je tracking poll?

Kaj sploh je Mladinina predvolilna napoved? Mladina in Ninamedia tudi letos edini izvajata tako imenovano kontinuirano meritev ali tracking poll. Anketirati smo začeli v petek 25. novembra, merili pa bomo do vključno petka 2. decembra. V ponedeljek smo objavili prvo napoved, naslednje dni bomo objavljali vsak dan seštevek rezultatov zadnjih treh dni meritev. Dnevni vzorec je 200 realiziranih anket, napoved objavljamo na 600 realiziranih anket.

Leta 2008 je Mladina skupaj z Agencijo Ninamedia prav tako izvedla zaporedno vsakodnevno merjenje javnega mnenja v zadnjem tednu pred volitvami: in prav ta anketa je edina pravilno napovedala, da je stranka SD štiri dni pred dnevom volitev prevzela vodstvo in da bo na volitvah zmagala.

Leta 2008 smo anketo izvajali po naslednjem konceptu: vsak dan smo naredili anketo, v katero smo vključili 150 anketirancev. Prvi in drugi dan rezultatov nismo objavili, ampak smo to storili šele v trenutku, ko smo imeli rezultate treh zaporednih dni. Nato samo vsak naslednji dan spet izmerili mnenje dodatnih 150 volivcev, iz rezultatov izločili prvi merjeni dan in s tem vsak dan dobili nov rezultat, ki nam je jasno pokazal spremembe v volilnem razpoloženju. Teden dni pred volitvami ni bilo resnega dvoma, da bo 21. septembra 2008 na volitvah zmagala SDS, enako je kazalo tudi v torek, 16. septembra, v sredo je prišlo do izenačenja, nato pa je SD povedla. Hkrati je prišlo do selitve glasov od LDS in Zares k SD. Očitno je bilo, da so se na levici volivci pragmatično odločili, da bodo volili SD Boruta Pahorja, ne pa svojih prvoizbranih strank, le da bi preprečili zmago SDS Janeza Janše.

Kam se bodo nagnili volivci letos? Bodo volivci levice šli na volitve?

Mladina in Ninamedia sta z meritvami javnega mnenja začeli v petek, 25. novembra. Tokrat smo vzorec še povečali: vsak dan naši anketarji namesto 150 opravijo 200 anket. Tudi zdaj smo brez objave podatkov merili tri zaporedne dni, danes pa rezultate objavljamo tretjič! Rezultate bomo objavljali vsak dan do volilnega molka, predvidoma najkasneje do 12. ure! V petek pa bodo zadnji rezultati objavljeni pozno zvečer.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.