|  Ekonomija

Nova tehnika v boju proti raku

Izraelski znanstveniki razvili "kasetno bombo" proti raku

Izraelski znanstveniki so sporočili, da so razvili novo tehniko v boju proti rakavim celicam, s katero uničijo rakave tumorje od znotraj, hkrati jim je uspelo zmanjšati tveganje, da se bolezen vrne.

Profesorja z univerze v Tel Avivu Jona Keisari in Jicak Kelson naj bi tako kmalu začela s kliničnimi poskusi z radioaktivnim vsadkom, ki bo v notranjosti tumorja oddajal alfa žarke. V nasprotju z običajno terapijo obsevanja, s katero telo obsevajo z gama žarki od zunaj, naj bi se alfa žarki razpršili znotraj tumorja, se nato širili naprej, na koncu pa razkrojili.

"Podobno je kasetni bombi - namesto eksplozije na eni točki se atomi konstantno širijo in omogočajo alfa delcem, da sevajo vedno dlje. Rakave celice na tak način niso samo zanesljiveje uničene, v večini primerov je telo tudi samo razvilo imunost pred morebitnim ponovnim nastankom tumorja," so pojasnili na univerzi.

Tovrstna terapija naj bi trajala deset dni, za seboj pa naj bi pustila samo neradioaktivno in nestrupeno količino svinca. Žični vsadek vsadijo v tumor s pomočjo podkožne igle, ki v telesu brez škode razpade. Doslej so omenjeno metodo preizkušali na miših, klinične poskuse pa naj bi začeli kmalu opravljati v bolnišnici Beilinson v bližini Tel Aviva, še poroča AFP. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.