Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 51  |  Politika  |  Intervju

»Če bi poslanci Demosa ravnali tako, kot je videti, da je ravnal Janković, ne bi nikoli prišli do soglasja o zakonu o plebiscitu.«

Dr. Spomenka Hribar

vest slovenske politike

Dr. Spomenka Hribar (1941) je vest slovenskih politikov. Doktorica sociologije, soustanoviteljica vseh pomembnejših demokratičnih gibanj ali institucij je iz aktivne politike odšla v trenutku, ko je ugotovila, da je ta pogosto zgolj igra. Seveda v slabšalnem, politikantskem smislu. Čeprav je izstopila, je Hribarjeva v politiki vendarle tudi ostala. Včasih svojim bivšim kolegom napiše kakšno srdito, zasebno pismo, drugič, ko več ne zmore, javno protestira. Tokrat zaradi Majerja. Slovenca Tomaža Majerja.

Če pogledate nekaj zadnjih desetletij, kaj pravite, je bila Slovenija tolerantna do t. i. Neslovencev?

Da, mislim, da je bila. To lahko rečem tudi glede na svoje izkušnje. Moj dekliški priimek je bil namreč Diklić in v življenju mi do leta 1991 ali 1992 tega nihče ni očital. Šele v devetdesetih so me potem nekateri imenovali Spomenka Diklić Hribar – čeprav se tako nikoli nisem podpisala. Oseba s tem imenom in priimkoma ne obstaja. S tem so seveda hoteli poudariti, da sem po očetu srbskega rodu, kar naj bi bilo a priori nekaj manjvrednega. Fundamentalistom ni dovolj, da kritizirajo tvoja stališča, potolči te morajo do »fundamenta«, torej to morajo »podpreti« s tvojim (nevrednim) rodom.

Leta 1991 ste prvič osebno začutili nestrpnost?

Ja, tedaj se je začelo. Tedaj so bili to posamezni ekscesi. A sem sama sprva na njih gledala kot na nekakšne naključne spodrsljaje. Mislila sem, da narod zbira energijo, da bo naredil ta veliki korak v smeri samostojnosti, da gre pač za paranojo iz strahu, da se nam ne bi posrečila, in bo potem to minilo. Ti ekscesi so me resda motili, vendar se je tedaj čas zelo hitro vrtel in trezno o teh ekscesih v Demosu nismo razmišljali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.