Ljubim te – jaz tebe tudi ne!

Zakaj se slovenski politiki na smrt bojijo drug drugega in zakaj se še bolj kot smrti bojijo ljudstva – ponovnih volitev

Zoran Janković in Roman Jakić

Zoran Janković in Roman Jakić
© Tjaša Zajc

Ko je Gregor Virant rekel NE Zoranu Jankoviću, so se vsi le začudeno vprašali: kaj se je zgodilo? Kaj je pa to? Kaj je bilo sploh to, kar se je odvrtelo pred našimi očmi? Kaj smo videli? Kaj se je torej zgodilo? Nič, zgodilo se je to, kar se je leta 1910 zgodilo v Chicagu. Sama Geezila, chicaškega biznismena, ki je prav tedaj prodal svoj biznis, pobral milijon dolarjev in se umaknil v penzijo, je obiskal fant z imenom Joseph Weil: Slišal sem, da prodajate stanovanje – rad bi ga kupil! Točno, cena je 8000 dolarjev, je rekel Geezil: Toda zahtevam polog 2000 dolarjev. Kul, je rekel Weil: Kar takoj vam bom vse plačal, če seveda lahko počakate nekaj dni, da izpeljem neki drugi posel. Geezil, stari, prevejani biznismen, je seveda privolil, obenem pa ga je živo zanimalo, kaj ima fant za bregom oz. kako bo tako na hitro prišel do tako lepega denarja. Weil je najprej malce omahoval, švigal z očmi in cincal, potem pa dahnil: Okej, povedal vam bom, ampak pod pogojem, da to ostane med nama! Šur, je pihnil Sam. Med nama. Absolutno.

In tako mu je povedal, da je bil njegov stric dolga leta tajnik skupine finančnikov in da so ti finančniki pred leti kupili gozdno kočo, ki jo hočejo zdaj prodati. Stricu so rekli le: Prodaj jo – dobimo, kar dobimo! Toda stric, ki so ga finančniki ves čas le izkoriščali in podcenjevali, bi se jim rad maščeval. Kočo, ki je vredna 155.000 dolarjev, bo prodal pod ceno, za pičlih 35.000 dolarjev, toda ne kar na slepo. Specifično, prodal jo bo nastavljenemu kupcu, ki ga zdaj išče Weil. Nastavljeni kupec bo kočo potem prodal naprej, po realni ceni, Weil, stric in tretji, nastavljeni človek pa si bodo razdelili dobiček. To bo ostalo med njimi. Totalno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.