Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 3  |  Kultura

»Ko so ljudje tako na psu, da jih ni več strah in imajo v lasti le življenje in sveto jezo, je sprememba sveta mogoča.«

Vinko Möderndorfer: "V politiki je naivnost enaka nesposobnosti, v življenju pa je naivnost v resnici poštenost."

režiser

Vinko Möderndorfer, gledališki, filmski in televizijski režiser, dramatik, prozaist in predvsem pesnik, sodi med najplodnejše slovenske avtorje. Je pisec več deset romanov, radijskih iger, iger za otroke, znan je po uspešnih komedijah in družbenopolitičnih satirah, širša javnost pa ga morda najbolj pozna po filmih, kot sta Predmestje in Pokrajina št. 2, pri katerih je bil režiser in scenarist. Toda Möderndorfer je, kot pravi sam, najprej pesnik. V tej najintimnejši izrazni umetniški obliki je »samohodec«, saj ni nikoli sledil književnim »trendom« modernizma in postmodernizma, ki so v preteklih desetletjih zapeljali in odpeljali poezijo v hermetično posvečenost.

Zdaj je jezen. Zaradi razmer v družbi, krivic, ki se dogajajo. Zato je v pesniški zbirki Prostost sveta, izšla je lani, prek zgodb, ki jih vidimo, tistim, ki jih hočejo videti, razgalil bedo, revščino in brezup ljudi, ki so se zaradi narave kapitalističnega sistema samega znašli na robu preživetja, v brezupu, peščica bogatih pa uživa sadove dela, ki ga ni nikoli opravila. Möderndorfer jih želi s svojim delom prebuditi, jih zvleči iz apatije, zanetiti v njih jezo in upor, kajti »vsak mora storiti tisto, kar lahko, da bi nastopile spremembe. Sam kot književnik lahko pripovedujem zgodbe o ljudeh, ki so se znašli na robu družbe,« pravi.

Nisem se silil s pisanjem takšne poezije. Pesmi so nastajale spontano, ustvarjale so jih pravzaprav razmere, v katerih živimo. Pesnik in pisatelj pa je, če da kaj nase, lakmusov papir v družbi, občutljivo mora opazovati dogajanje v njej in ga neprestano reflektirati. Prostost sveta je moja druga zbirka s socialno tematiko. Prva zbirka, Pesmi iz nočne kronike, je nastala pred več kot desetimi leti, ko so bile družbene razmere podobne današnjim. Pravi oče obeh zbirk je torej čas, ki ni več tranzicijski, ampak je čas surovega kapitalizma, ki neusmiljeno hodi prek ljudi in po njih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.