Jure Aleksič  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 3  |  Politika  |  Intervju

»Mi, razviti, gremo v smer tretjega sveta. Tam ni socialnega sistema, ni države – štejeta samo denar in represija.«

Dr. Darij Zadnikar: "Ljudje nimajo več niti svoje lastne realnosti"

Visokošolski učitelj, rocker na motorju, inštruktor aikida in mislec o globalni revoluciji

Petnajst let je bil urednik Časopisa za kritiko znanosti, je avtor številnih znanstvenih in strokovnih besedil ter prevodov s področja politične filozofije. Dolga leta že sooblikuje politično paradigmo, ki temelji na aktivnem protagonizmu ljudi, ki so se odločili premagati sodobno izolacijo, brutalno konkurenco in bebavo potrošništvo. Prepričan je, da smo sredi globalne revolucije, ki je mnogi, zazibani v arhaične predstave o alternativah in avantgardah, niso sposobni zaznati v multitudah lokaliziranih, a hkrati globalnih bojev in prizadevanj za dostojno življenje. Zato je še vedno trn v peti marsikomu, ki služi dominantni neoliberalni religiji.

Bi se strinjali s Francetom Bučarjem, ki je rekel, da je turbokapitalizem naravno stanje človeštva?

(nasmeh) Ne vem, s kakšno obliko človeštva se je France Bučar srečeval. Jaz sem se preko svojega terenskega dela srečeval z različnimi. In ugotovil sem, da turbokapitalizem vlada tam, kjer so ljudje razčlovečeni, torej kjer je skupnost razkrojena v konkurenčne individuume. Res je, da je naš Lebens–welt čedalje bolj koloniziran z imperativi sistema. Res pa je tudi, da se čedalje več ljudi zaveda, da je edina zdrava paralela taki ureditvi okrevanje skupnosti.

Mislim, da je jekleni France bolj mislil, da je naravno stanje človeštva sužnjelastništvo. Pa če mu rečemo praskupnost, fevdalizem ali kapitalizem. Kje zgodovinsko gledano po vašem ni bilo turbokapitalizma?

Okej, ampak kje pa ni solidarnosti proti njemu? Kje pa ni boja proti sužnjelastništvu? Sistem je globalen, sistem se globalizira – ampak globalizira se tudi kontramoč. Od lanske jeseni imamo v gibanju Occupy – tudi pri nas s 15o – priložnost videti ne le nasprotovanje sistemu, temveč tudi kreativni laboratorij novih družbenih praks. Če je javnost slepa za vsebinske doprinose tega gibanja, to še ne pomeni, da jih ni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.