Borut Mekina

 |  Politika  |  Intervju

Helena Kamnar: "Jezna sem."

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar o nemoči po vlomu v pisarno in izgubljenih posnetkih sej vlade

© Borut Krajnc

 Minuli teden naj bi neznanec ali neznanci vdrli v pisarno generalne sekretarke vlade v odhajanju, Helene Kamnar. In to v eni najbolj varovanih stavb v državi. Do vdora je prišlo zgolj dan za tem, ko je policija vrnila računalnike, ki so bili preiskani zaradi odtekanja posnetkov sej vlade na Youtube. Kamnarjeva sklepa, da je nekdo ukradel posnetke "številnih" vladnih sej, ki še niso objavljene.

 Zakaj ste tako prepričani, da je nekdo nasilno odprl vaša vrata v pisarni. Lahko bi šlo za naključje, za napako, lahko je kdo po pomoti pustil vrata odklenjena?

 Ne. Vem, da obstaja na to temo v javnosti več razlag, a ne držijo. O tem, da so bila vrata nasilno odprta, sta mi povedali zaposleni, ki sta bili pred menoj v tajništvu moje pisarne. Od kar so se na internetu znašli posnetki vladnih sej, moja tajnica namreč zaklepa vrata pisarne. Zjutraj jih tudi ona odpre. Tisti dan je čistilka, ki je prišla prva, že našla odprta vrata. Eno krilo vrat je bilo torej zaklenjeno, drugo krilo pa odprto. Ni razloga, da bi si čistilka zadevo izmislila ali delala paniko brez razloga.

 Zakaj ste dejali, da primera ne boste preiskali?

 Rekla sem, da ne bom izvajala notranje preiskave, ker s tisto z Youtubom nisem prišla do odgovora. Poleg tega odhajam in se mi zdi, da bi bilo takšno novo obremenjevanje sodelavcev z novo preiskavo nepotrebno. Tako ali tako pa dvomim, da bi lahko prišli do konca. Kako pa naj ugotovimo, kdo od 140 zaposlenih je bil v moji pisarni in zakaj?

 Ampak ali ni to strašljivo? Konec koncev gre za poslopje vlade, ki je eno od najbolj varovanih stavb v državi. Kakšen občutek imate vi do tega?

 Tudi na vladi je očitno zaposlenih nekaj ljudi, ki svojega dela ne opravljajo predano in vestno in dajejo prednost drugim interesom. Ob tem sem zelo jezna, ker bi silno rada ugotovila, kdo stoji za tem in zakaj to počne. Ampak ne vem, kako naj pridem do odgovora.

 Vseeno pa ste v vladi incident poskušali prikriti. Tisto popolne smo namreč z Mladine klicali vašo tajnico, ki nam je dejala, da ne ve ničesar o kakšnem vlomu ali čemerkoli podobnem.

Ja, prepričana sem bila, da ta dogodek ne bo prišel v javnost, ker mu resnično nisem pripisovali prevelikega pomena. Nekdo se je pač pošalil, ne vem zakaj, sama imam različne teorije o namenu, a ko sem videla, da iz sobe ni bilo nič odvzetega, sem si rekla, da primera ne bomo javili policiji.

 Kakšna pa je vaša teorija?

Morda je nekdo hotel sporočiti, da lahko poostrimo varovanje in izvajamo notranje preiskave, pa bodo lahko tisti, ki želijo delati karkoli želijo, to kljub temu še naprej počeli.

Ali ta vdor povezujete z odtekanjem posnetkov sej vlade na internet? Konec koncev je do vdora v vašo pisarno prišla dan za tem, ko vam je policija vrnila preiskane računalnike?

 Da, res je, čeprav neposredne povezave ni. Gre pa za kopičenje nenavadnih dogodkov, ki sta, če ju gledaš skupaj, pomembnejša.

 Kaj pa zdaj menite o odtekanju posnetkov na internet? Kdo je najverjetneje lahko to storil?

 Z interno preiskavo smo ugotovili, da so bili mogoči trije izvori. Le eden izmed njih je program Spectiva, namenjen spremljanje sej vlade, ki ga mediji pogosto omenjate. Glede na kakovost posnetkov, smo ugotovili, da Specitva najverjetneje ni bila izvor. Poleg tega je tudi skrbnik programa dejal, da se program v našem mandatu ni uporabljal. Najbolj verjetno je, da je posnetek prišel ali iz snemalnice ali pa je kdo z dodatno povezavo prenašal posnetke izven vladne hiše iz tiskovnega središča.

 Kako pa je to mogoče?

Do junija 2009 so v tiskovnem središču bili omogočeni neposredni prenosi sej vlade za zaposlene s pooblastili, ki so morali delati odpravke sklepov. Po znanem incidentu, ko so se v javnosti pojavili avdio posnetki pogovora med ministrico Krebsovo in Kresalovo pa je moj predhodnik Milan M. Cvikl s tem prekinil. Seveda pa je ta možnost, tako kot druge, hipotetična - kakšnega kabla ali druge naprave nismo našli.

 Ampak saj vam je verjetno jasno, kdo je te posnetke dal ven?

O političnem ozadju mi da misliti trenutek, v katerem je prišlo do objave na Youtubu. To je bil dan pred volitvami. A katera politična opcija, če sploh, stoji za tem, si lahko le mislim.

Kako pa je zdaj stvar urejena in kaj menite, da lahko policija odkrije?

Po novem snemamo le še zvok, posnetki se hranijo toliko časa, da se pripravijo odpravki sklepov, potem se uničijo. Nova vlada se bo odločila kako naprej. Primer smo seveda predali policiji, srčno upam, da bodo prišli do epiloga, kajti očitno je, da je posnetek prišel iz vlade in da se je zunaj vlade tudi obdeloval. Če pa vemo, da nekje zunaj lahko, obstajajo celotni posnetki številnih sej, je ta zgodba še resnejša, kot se je dalo videti na Youtubu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.