Marcel Štefančič jr.  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 6  |  Politika  |  Komentar

Hvalnica piratom

Če ne bi bilo piratov, bi še vedno živeli v kameni dobi

Protest proti sporazumu Acta pred poslopjem slovenske vlade v Ljubljani 4. februarja

Protest proti sporazumu Acta pred poslopjem slovenske vlade v Ljubljani 4. februarja

Pirati so kriminalci, uničujejo gospodarstvo, zavirajo razvoj – treba jih je ustaviti! Na vsak način! Za vsako ceno! Tako nas prepričujejo mednarodne institucije, tako nas prepričujejo vlade, tako nas prepričujejo korporacije, tako nas prepričujejo nove zakonodaje, novi akti. V resnici je ravno nasprotno: pirati gospodarstva ne uničujejo, ampak ga spodbujajo. Razvoja ne zavirajo, ampak ga omogočajo. Če ne bi bilo piratov, bi še vedno živeli v kameni dobi. Brez piratov ne bi bilo razvoja niti evolucijskih skokov. Pirati spreminjajo svet.

Spomnite se le somalskih piratov, ki ob somalski obali ugrabljajo tuje ladje, tankerje in tako dalje – ko lastniki plačajo odkupnino, jih vrnejo. Somalski pirati so strah in trepet novega družbenega reda, novi demoni, novi Osame bin Ladni. Mednarodna skupnost jim je napovedala vojno – kot malo prej terorju. V vojno proti piratom so Nato, Amerika in EU zmetali na milijone dolarjev. Toda Forum afriških raziskovalnih novinarjev (The Forum for African Investigative Reporters, alias FAIR), ki so ga pred nekaj leti ustanovili najboljši in najbolj proslavljeni afriški raziskovalni novinarji (Christophe Assogba Degbe, Theophilus Abbah, Evelyn Groenink, Charles Rukuni itd.), je nedavno objavil poročilo, ki ne pušča dvoma: domačini piratov nimajo za kriminalce. V krajih, iz katerih prihajajo, jih imajo za heroje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.