|  Družba

Plemeniti po krivem ovajal

Zmagu Jelinčiču dva meseca pogojne kazni zaradi krive ovadbe

Zmago Jelinčič Plemeniti je bil pred časom obsojen zaradi razžalitve koprskega tožilca Jožeta Levašiča.

Zmago Jelinčič Plemeniti je bil pred časom obsojen zaradi razžalitve koprskega tožilca Jožeta Levašiča.
© Marko Jamnik

Nekdanji poslanec v Državnem zboru in predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič si je z vložitvijo krive ovadbe proti Draganu Matiču in Miranu Štupici prislužil dva meseca pogojne zaporne kazni. Jelinčič je dvojico ovadil oktobra 2005, ker naj bi dopustila uničenje zgodovinskega orožja.

Jelinčič je pred sedmimi leti kazensko ovadil več ljudi na odgovornih položajih, med drugim takratnega inšpektorja za kulturo in medije Dragana Matiča in kriminalista Mirana Štupico. S to ovadbo si je najprej prislužil obdolžilni predlog, včeraj pa je tožilstvu uspelo dokazati, da je nekdanji poslanec krivo ovadbo podal zavestno, zaradi česar ga je okrajna sodnica vrhniškega sodišča Karina Konec obsodila na dva meseca pogojne zaporne kazni.

V ovadbi je prvak SNS Matiču in Štupici očital nevestno delo v službi. Očital jima je, da sta dopustila, da so novembra 2004 v Železarni Štore uničili orožje, med katerim je bilo po njegovem mnenju tudi precej kosov kulturnozgodovinskega pomena, še poroča Delo. Tožilstvo je nato ugotovilo, da je Zmago Jelinčič vedel, da ne Matič ne Štupica nista imela pristojnosti za uničenje orožja, kar je nakazovalo na zavestno vložitev krive ovadbe.

V sklepnem govoru včerajšnje obravnave, na kateri so nekdanjega poslanca spoznali za krivega, se je ta spraševal, ali gre pri celotnem procesu za organizirano gonjo proti njemu in povedal, da je pri podajanju ovadbe le opravljal svoje delo kot poslanec - opozarjal na uničenje slovenske kulturne dediščine. Jelinčiču zaporne kazni, v kolikor v naslednjih dveh letih ne bo zagrešil kaznivega dejanja, ne bo potrebno prestajati. Za krivo ovadbo bi sicer lahko prejel do dve leti zapora, kolikor je najvišja zagrožena kazen.

Zmago Jelinčič Plemeniti je bil pred časom obsojen zaradi razžalitve koprskega tožilca Jožeta Levašiča. Prisojena mu je bila denarna kazen 3600 evrov. Višje sodišče je nato razsodbo potrdilo, zato sta včeraj tako Jelinčič kot njegov odvetnik Fašun zagotovila, da se bosta, ko bodo v Sloveniji izčrpana vsa pravna sredstva, obrnila še na Evropsko sodišče za človekove pravice, še poroča Delo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.