|  Kultura

Prvi Slovenski teden glasbe

V sredo se je z delavnico glasbenega novinarstva v Kinu Šiška uradno začel prvi Slovenski teden glasbe (STG), ki bo trajal do 25. marca. V tem času se bodo vrstili dogodki na različnih lokacijah v mestu, vsak festivalski dan pa bo imel svojo temo in njej prilagojen program: glasba skozi oči medijev, pot do festivaskega odra, glasbenik-poslovnež in vizualna podoba glasbe. Dogodek je predvsem usmerjen v podporo domače glasbe in glasbenikov in v mednarodno povezovanje, namenjen pa je predvsem klubski in popularni glasbi. Potekal bo v dveh delih, zjutraj in popoldne se bodo vrstile delavnice in odprte razprave, zvečer pa bo potekal festivalski del, med katerim bodo nastopile različne glasbene skupine, ki se bodo potegovale za nastop na madžarskem festivalu Sziget, hrvaškem Terraneo, srbskem Exit ter avstrijskem festivalu in konferenci Waves Vienna.

Včeraj so se dejavnosti pričele ob 11. uri z delavnico Komuniciranje z javnostmi, Korak do koncerta: promocija in booking, ki jo bosta vodila Bojan Rojko in Sanjin Djukić, popoldne pa bo na vrsti odprta razprava z organizatorji več mednarodnih festivalov kot so Sziget, Exit, Terraneo, Waves Vienna in Rock Otočec. Ob 18. uri bo potekala klubska čajanka, odprta razprava na temo Koncerti v Sloveniji in delovanje klubske scene. Drugi festivalski dan pa se je zaključil s koncertom v Orto baru , kjer bodo nastopili Barely Modern, Dandelion Children, ŠKM Banda in gostje iz Hrvaške My Buddy Moose.

Danes bo ob 11. uri potekala delavnica Kolektivne organizacije in ustanove za podporo glasbenikom. Pravna izhodišča informacije in temelji, ob 16.30 bo na vrsti predavanje Daniela Millerja, direktorja založbe Mute Records, ob 18. pa bo odprta razpravo o povezavi med poslovnim in komercialnim prilagajanjem ter umetnostjo, na kateri bodo sodelovali tudi nekateri strokovnjaki iz slovenske glasbene scene. Petkov večer bo potekal v Klubu K4, kjer bodo ob 22. uri nastopili Beatmyth, Neomi, London, Hex in gostje Luise Pop. V soboto 24.3. bo ob 11. uri bo potekala delavnica Kako z malo denarja posneti dober videospot, ki jo bo vodil Matic Majcen, urednik spletne revije o glasbenih videospotih Podoba – Glasba, ob 18. bo potekala odprta razprava na temo vizualna podoba glasbe, ob 20.30 pa bo na sporedu koncert v Gali hali, na katerem bodo igrali Dežurni Krivci, Werefox, LastDayHere, Noctiferia in srbski gostje Dreddup. Na zaključni dan, v nedeljo 25.3. bo ob 18. uri v Kinu Šiška potekala razglasitev izvajalcev, ki bodo nastopili na tujih festivalskih odrih, ob 19. pa koncert skupine Subways z gosti, ki ga bo organiziral Rock otočec. Kot del spremljevalnega programa bo na ogled tudi razstava koncertnih fotografij Mira Majcena Chords, Riffs and string, kjer bodo pod drobnogledom prikazane kitare, kitaristke in kitaristi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.