|  Ekonomija

Zagotavljanje digitalne pismenosti

Slovenija išče zagovornika digitalne tehnologije

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je na pobudo Evropske komisije začelo postopek za izbiro zagovornika oziroma zagovornice digitalne tehnologije v Sloveniji. To mesto so uspešno že uvedli v nekaterih evropskih državah, da bi spodbujali uporabo digitalne tehnologije, še zlasti pri odraslih.

Evropska komisija je v tej luči vse države članice povabila, naj imenujejo zagovornika digitalne tehnologije - v angleškem jeziku ta položaj imenujejo digital champion. Zagovornika digitalne tehnologije že imajo denimo v Veliki Britaniji, je razvidno iz objave na na blogu podpredsednice Evropske komisije, pristojne za digitalno agendo, Neelie Kroes. "Gospodarstvo prihodnosti je digitalno. Že danes si je težko zamišljati številna delovna mesta, pri katerih seznanjenost z računalniki in internetom ni v pomoč - v bližnji prihodnosti pa bo 90 odstotkov delovnih mest zahtevalo določeno raven digitalne pismenosti," je zapisala podpredsednica.

Zato je po njenih besedah potrebno zagotoviti čim večjo digitalno pismenost, v tem okviru pa posebno pozornost nameniti tistemu delu prebivalstva, ki še nikoli ni uporabil interneta. Slednjega še nikoli ni uporabil kar vsak četrti odrasli Evropejec. Digitalno opismenjevanje teh ljudi pa zahteva primeren pristop, ena od dobrih praks je omenjeni zagovornik digitalne tehnologije. Ta naj bi bil prepoznavna in dinamična osebnost, ki z različnimi aktivnostmi ter v sodelovanju z drugimi ustanovami in organizacijami prispeva k povečevanju digitalne pismenosti. Zagovornik je neodvisen od oblasti, a ji o svojem delu poroča. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.