|  Politika

Brezigarjeva državna sekretarka na MNZ

Brez državnih sekretarjev pa še naprej ostaja minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič

Janez Janša in Barbara Brezigar, začetek dolgega političnega zavezništva.

Janez Janša in Barbara Brezigar, začetek dolgega političnega zavezništva.
© Denis Sarkić

Nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar je postala državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve. Tako je na današnji seji odločila vlada, ki je na mesto generalnega direktorja direktorata za tožilstvo, kot izhaja iz gradiva po seji vlade, imenovala Matijo Vidmarja.

Na današnji novinarski konferenci po seji vlade niso pojasnili, ali bo Brezigarjeva pristojna za določeno področje znotraj MNZ, denimo za tožilstvo. Direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar je dejal le, da se bodo glede razdelitve področij verjetno dogovorili na ministrstvu. Vlada je na današnji seji po Logarjevih besedah sprejela več sklepov o prenehanju položaja generalnega direktorja ter imenovanju vršilcev dolžnosti, tudi na MNZ. Tako je vlada razrešila generalno direktorico direktorata za upravne notranje zadeve Nevenko Vratarnar ter generalno direktorico direktorata za migracije in integracijo Nino Gregori. Je pa za ti področji imenovala skupnega vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, in sicer Bojana Trnovška.

Vlada je danes skupno sprejela 82 kadrovskih odločitev, je še dejal Logar. Razrešitev je bilo 45, imenovanj pa 37. Kot je poudaril Logar, so na podlagi uredbe o notranji organizaciji vsem direktoratom, ki so bili vključeni v združevanja ministrstev prenehali mandati, zato so morali imenovati nove vršilce dolžnosti. Imenovanj je bilo manj kot razrešitev, saj so določeni direktorati tudi ukinjeni, je še pojasnil Logar. Dodal, da je, da so številni, ki so bili razrešeni, nato imenovani za vršilce dolžnosti. Logar dosedanjih kadrovskih odločitev vlade ni podrobneje komentiral. Povedal je samo, da verjetno vsaka kadrovska menjava "prihaja zaradi neke kadrovske menjave iz preteklosti in je verjetno tukaj neko uravnoteženje".

Brez državnih sekretarjev pa še naprej ostaja minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Na današnji novinarski konferenci je dejal, da se vsa kadrovska vprašanja, zlasti ko gre za državne sekretarje, usklajujejo v okviru vlade. Sam upa, da bo oba državna sekretarja dobil v kratkem, kot pravi ima sam že dve kandidatki. Mediji so poročali, da naj bi si Pličanič za državno sekretarko za področje pravosodja izbral Tino Brecelj, vendar naj bi temu nasprotoval SDS. Pličanič je danes na novinarsko vprašanje glede tega odgovoril, da so "vzroki različni in če ni uskladitve, pač ni uskladitve". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.