|  Politika

Vlada in sindikati vsak na svojem

Predsednik vlade Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša
© Borut Krajnc

Vlada in sindikati javnega sektorja so na današnja pogajanja prišli vsak s svojim predlogom varčevalnih ukrepov. Vlada v novem predlogu vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju, plačna nesorazmerja pa bi se odpravila v dveh korakih. V delu sindikatov javnega sektorja pa predlagajo znižanje razlike med plačnimi razredi.

Vlada v novem predlogu pogajalskih izhodišč vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju, te bi se znižale 1. junija letos. Z istim dnem bi vlada izplačala tretjo četrtino, s 1. januarjem 2013 pa četrto četrtino odprave plačnih nesorazmerij.

V izhodiščih, o katerih se pogovarjajo vladni in sindikalni pogajalci, vladna stran predlaga tudi povrnitev kilometrine za prevoz na delo v višini petih odstotkov cene bencina in ne več štirih odstotkov. Za regres za letos bi namenili 50 odstotkov obsega sredstev glede na 2011, izplačan pa bi bil glede na višino dohodka.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je napovedal, da bodo vladni strani predlagali znižanje razlike med plačnimi razredi. Kot je pojasnil Ščernjavič, je sedaj razlika med plačnimi razredi štiri odstotke, sami pa predlagajo znižanje za 0,1 ali 0,2 odstotka. S tem bi lahko po njihovih ocenah privarčevali preko 200 milijonov evrov.

Dušan Miščević iz sindikata carinikov, ki sicer sodi v Ščernjavičevo pogajalsko skupino, je ob prihodu dejal, da je nov vladni predlog nekoliko boljši. Še vedno pa je zanje najbolj problematično predlagano znižanje plač za 15 odstotkov in poseg v regres. Nekaterim so ga namreč že izplačali in ni pravne podlage, da bi ga zahtevali nazaj. Tako bi bili drugi postavljeni v neenak položaj. "Če bo vlada znala dati nek dober odgovor na to dilemo, se morda kaj dogovorimo. Bomo videli," je še ocenil.

Po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonka Vukadinoviča je ključno, ali se bodo dogovorili o prvi točki, o plačah. Omenjeni sindikat sodi v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ki je sicer predlagala, da bi podaljšali zamrznitev plač do konca leta in se v tem času dogovori o drugih ukrepih. Vukadinovič pa je pred pogajanji dejal, da če se dogovorijo o zamrznitvi plač, potem se lahko dogovorijo o vsem ostalem. Na predlagano znižanje pa ne morejo pristati.

Predsednik Pergama Janez Posedi vztraja, da je 15-odstotno znižanje plač "misija nemogoče". Z odpravo plačnih nesorazmerij so po njegovih besedah "zelo v zaostanku" in tudi ustavno sodišče, kamor se je del sindikatov obrnil po lanski zaostritvi, po njegovem čaka na to, kakšen bo pogajalski izplen. Vladi pa predlagajo, naj privarčuje kje drugje. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.