Peter Petrovčič

 |  Mladina 17  |  Politika

Naše tožilstvo

Direktorat za tožilstvo je orodje, ki se mu bo težko odrekla katerakoli vlada

Barbara Brezigar

Barbara Brezigar
© Borut Krajnc

Med razpravami o prenosu pristojnosti nad tožilstvom s pravosodnega ministrstva na notranje je za protagonista tega posega v pravosodje obveljal notranji minister Vinko Gorenak. Navsezadnje je bil edini, ki je zagovarjal prenos pristojnosti, potem ko je bilo uradno stališče SDS, da ji je povsem vseeno, Virantovi pa se niso mogli odločiti, kaj bi radi. A Gorenak je že preteklost. Prišla je nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

Brezigarjeva je postala državna sekretarka, pristojna posebej za tožilstvo. V SDS so sicer hiteli zagotavljati, da ne bo „nikakršna druga generalna državna tožilka“. Očitno res ne. Ker bo očitno prva generalna državna tožilka. Odkar je prišla, je ministrstvo šele pokazalo prave apetite po tožilskih poslih, ki so bili doslej v domeni pravosodnega ministrstva. Od slednjega so zahtevali prenos tožilskih arhivov, torej vse zaključene in arhivirane zadeve v zvezi s kadrovskimi, organizacijskimi in drugimi posli tožilstva. Poleg tega od pravosodnega ministrstva zahtevajo tudi prenos projekta elektronskih vpisnikov za tožilstvo. Razlogi niso jasni. Za tiste, ki verjamejo teorijam zarote, pa zgolj pojasnilo - možnost dostopa politike v elektronski sistem tožilskih vpisnikov bi odprla Pandorino skrinjico vsebinskih odločitev v konkretnih zadevah.

Izvirnega greha pa vendarle ni storila Brezigarjeva. Izrekla se je proti prenosu tožilstva na notranje ministrstvo. Tudi direktorata, posebnega političnega organa za vodenje tožilstva, ni ustanovila. To je storil Gorenak. Zakon o vladi, ki je omogočil prenos tožilstva, je sicer v presoji na ustavnem sodišču. A tudi če ustavno sodišče zakon o vladi v tem delu spozna za neustaven in odredi vrnitev tožilstva na pravosodno ministrstvo, to ne bo spremenilo ničesar več. Direktorat za tožilstvo bo pač prestavljen na pravosodno ministrstvo. In če na delo direktorata zdaj nima več vpliva minister Gorenak, ga bo imel minister Pličanič še toliko manj. Sploh pa je nepomembno, kateri minister bo v prihodnosti pristojen za tožilstvo in iz katere stranke bo. Političnemu organu za nadzor nad delom tožilstva se bo težko odrekla katerakoli vlada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.