|  Ekonomija

Barroso poziva k zagon rasti

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju pozval, naj se "svež veter", ki je zapihal v nekaterih članicah EU, izkoristi za zagotovitev rasti v Evropi. Ob tem je spomnil, da komisija že dve leti spodbuja dvotirni pristop ter poudarja, da ni rasti brez stabilnosti in stabilnosti brez rasti.

"Zato sem izjemno vesel novega zagona, ki se jasno gradi v članicah unije ... Ta zagon moramo izkoristiti," je poudaril, sklicujoč se na izid francoskih volitev, na katerih je zmagal socialist Francois Hollande, ki daje večji poudarek rasti kot varčevanju.

Ob tem je Barroso pozval, naj voditelji članic unije na junijskem srečanju med drugim podprejo projektne obveznice, krepitev kapitala Evropske investicijske banke in dokončno potrdijo enoten evropski patent.

Obenem je Barroso Francijo pozval, naj svoja prizadevanja za rast izrazi tudi s podporo predlogu evropskega proračuna, ki ga je predstavila komisija. Bruselj je predlagal skoraj sedemodstotno povečanje letnega proračuna, čemur največje članice unije nasprotujejo.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je ob tem med drugim dodal, da je razprava o fiskalni konsolidaciji nasproti rasti prazna razprava, saj preprosto ni izbire med njima, treba si je prizadevati za oboje.

Barroso in Rehn sta ta sporočila posredovala javnosti v nagovoru pred sredinim dnem Evrope. "Jutri je dan Evrope, obeležujemo 62 let evropske integracije in ne smemo pozabiti, kako daleč smo prišli," je še poudaril Barroso. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.