|  Kultura

Marina Abramović načrtuje gradnjo inštituta za performans

V Beogradu rojena umetnica Marina Abramović je v ponedeljek v newyorškem Muzeju modernih umetnosti (MoMA) razkrila načrt gradnje 15 milijonov dolarjev vrednega Inštituta Marine Abramović za ohranjanje performativnih umetnosti. Inštitut bo posvečen predvsem raziskovanju in ustvarjanju na področju performansa.

Inštitut v izmeri 2137 kvadratnih metrov bodo zgradili na območju teniškega centra v mestu Hudson, ki je od New Yorka oddaljen dve uri.

Umetnica je bodoči inštitut opredelila deloma kot umetniški center, deloma kot šolo za performativne umetnosti, ki združevanjem videa, opere, filma, glasbe, gledališča in plesa briše meje med umetnikom in opazovalcem. Zaradi maratonske narave dela bodo lahko gledalci med izvajanjem performansa tudi zadremali. Uslužbenci bodo obiskovalce popeljali v "spalno območje", tako bodo bodo gledalci ves čas del performansa, ki se bo takrat izvajal.

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, je 65-letna umetnica znana po premikanju mej mentalne in fizične vzdržljivosti, kar ji omogoča prebujenje najglobljih občutij in strahov, tako njenih kot gledalcev. Eno njenih najdlje trajajočih del, ki je bilo del njene retrospektive v muzeju MoMA leta 2010, je trajalo več ur. V tem času je Abramovićeva sedela v muzeju in navezovala stik z očmi gledalcev, ki so sedeli nasproti.

Umetnica želi inštitut izkoristiti tudi za poučevanje t. i. metode Abramović, v kateri gledalec postane umetnik in obratno. Za mlade umetnike bodo organizirali tečaje na podeželju, kjer bodo udeleženci določeno obdobje v popolni izolaciji - brez hrane in komunikacije. To je za umetnico velikega pomena, saj naj bi tako njihov um pripravili na performans.

Za obiskovalce inštituta bodo poskrbeli za drugačne izkušnje. V Levitacijski dvorani bodo lahko levitirali nad magnetnimi posteljami, v Kristalni komori pa se bodo lahko z absorbiranjem mineralne energije osredotočili na lastne mentalne in fizične energije.

Predvidoma se bo gradnja inštituta pričela konec prihodnjega leta, odprli pa naj bi ga konec leta 2014. V prihodnosti Abramovićeva načrtuje tudi gradnjo hotela za obiskovalce in doma za 25 umetnikov, ki bodo za lastno produkcijo dolgotrajnega performansa prejemali letne štipendije. "Moj cilj je zapustiti dediščino performansa, ki bo delovala tudi brez mene," je dejala. Direktor inštituta bo pariški kustos Serge Le Borgne. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.