13. 5. 2012

Družba

Taborišče, v katerem je umrlo 1500 Slovencev

Mineva 67 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Mauthausen

V taborišču Mauthausen je bilo v času njegovega delovanja med drugim zaprtih 4153 Slovencev, od tega jih je po nepopolnih podatkih 1500 tam tudi umrlo. Skupno je bilo v taborišču zaprtih okoli 200.000 taboriščnikov.

V taborišču Mauthausen je bilo v času njegovega delovanja med drugim zaprtih 4153 Slovencev, od tega jih je po nepopolnih podatkih 1500 tam tudi umrlo. Skupno je bilo v taborišču zaprtih okoli 200.000 taboriščnikov.
© AP

Nacistično koncentracijsko taborišče Mauthausen v Zgornji Avstriji so zavezniki v drugi svetovni vojni pred 67 leti osvobodili kot zadnje koncentracijsko taborišče. V počastitev obletnice osvoboditve bo danes na prostoru nekdanjega koncentracijskega taborišča potekala osrednja mednarodna slovesnost. V taborišču je umrlo okoli 1500 Slovencev.

Po napovedih se bodo današnje slovesnosti med drugim udeležili avstrijski predsednik Heinz Fischer, avstrijski kancler Werner Fayman in drugi člani avstrijske vlade ter predstavniki slovenskega veleposlaništva v Avstriji. Še pred osrednjo slovesnostjo bo pred tamkajšnjim slovenskim spomenikom ob prisotnosti častne straže Slovenske vojske spominska slovesnost za v taborišču umrle slovenske žrtve. Slavnostni govornik bo župan Tržiča Borut Sajovic.

Že pred današnjo slovesnostjo je v soboto popoldan pred krematorijem v Gusnu, kjer je bila ena od podružnic taborišča, potekala krajša mednarodna spominska slovesnost, ki se je udeležila tudi delegacija slovenskih taboriščnikov. Spominska slovesnost je potekala tudi pred slovensko spominsko ploščo, odkrito v letu 2004. Slovenska delegacija je ob tem položila venec v spomin na tam umrle slovenske taboriščnike. V taborišču Mauthausen je bilo v času njegovega delovanja med drugim zaprtih 4153 Slovencev, od tega jih je po nepopolnih podatkih 1500 tam tudi umrlo. Skupno je bilo v taborišču zaprtih okoli 200.000 taboriščnikov.

Kot pomožno taborišče koncentracijskega taborišča Mauthausen je bilo leta 1943 zgrajeno tudi koncentracijsko taborišče Ljubelj. Do konca vojne je moralo približno 1800 jetnikov skopati predor skozi Karavanke, ki je meja med Slovenijo in Avstrijo. Pri tem je okoli 40 ljudi umrlo zaradi trdega dela ali so jih usmrtili. Interniranec v koncentracijskem taborišču Ljubelj Andre Lacaze je svoje spomine opisal v dnevniku Predor. Danes je Mauthausen javni spomenik in muzej, ki ga financirajo avstrijska vlada in združenja nekdanjih zapornikov. (STA, mm)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.