|  Politika

Pozitivna Slovenija spet na prvem mestu

Ocena dela vlade je tokrat znova nekoliko nižja kot prejšnji mesec

Vodstvo je z 22,7 odstotka prevzela Pozitivna Slovenija (PS) pred SDS z 19,4 odstotka podpore.

Vodstvo je z 22,7 odstotka prevzela Pozitivna Slovenija (PS) pred SDS z 19,4 odstotka podpore.
© Miro Majcen

Najnovejša anketa Dela razkriva, da so na vrhu med političnimi strankami nastale spremembe. Vodstvo je z 22,7 odstotka prevzela Pozitivna Slovenija (PS) pred SDS z 19,4 odstotka podpore, na tretjem mestu je SD z 19,1 odstotka podpore. Preostale stranke so daleč zadaj, povečal pa se je delež tistih, ki se sploh ne bi podali na volišča, piše Delo.

PS, SDS in SD so po pisanju Dela zelo blizu druga drugi, preostale stranke pa imajo precej manj glasov. Še največ SLS, ki jih ima 5,2 odstotka, Državljanska lista ima 4,4 odstotka podpore, NSi 2,5 odstotka, zadnja med parlamentarnimi strankami pa je stranka DeSUS z 1,6 odstotka glasov. Vse zunajparlamentarne stranke skupaj so dobile 1,5 odstotka glasov. Vse večji postaja delež tistih, ki sploh ne nameravajo na volitve. Teh je tokrat že 13,9 odstotka.

Ocena dela vlade je tokrat znova nekoliko nižja kot prejšnji mesec. Srednja ocena je 2,56, prejšnji mesec pa je bila 2,65. Pokazalo se je, da je Janševa vlada najboljšo oceno za svoje delo dobila marca, en mesec po tistem, ko je polno prevzela mandat. Od takrat gre počasi navzdol. Podobno velja za oceno dela parlamenta. Tudi ta je bila v zadnjih nekaj letih najvišja marca letos, zdaj pa upada. Prejšnjič je znašala 2,66, tokrat pa 2,58.

Kot je zadnja leta običajno, je tudi ta mesec najbolj priljubljen politik Danilo Türk. Tudi na splošno na vrhu lestvice ni sprememb. Uvrstitev do četrtega mesta je enaka kot prejšnjikrat, na petem in šestem mestu pa sta se zamenjala Lojze Peterle in Zoran Janković. Večje spremembe se dogajajo na nižjih mestih na lestvici.

Tako sta največji skok navzgor ta mesec dosegla Matjaž Hanžek in Franc Bogovič, najbolj pa sta svojo oceno poslabšala Žiga Turk in Janez Janša. Najnižje uvrščena Zmago Jelinčič in Senko Pličanič izpadeta z lestvice. Namesto njiju se bosta za glasove potegovali dve političarki, ki so ju anketiranci največkrat predlagali: Katarina Kresal in Eva Irgl.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 7. in 9. majem na reprezentativnem vzorcu 704 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.