|  Svet

Italija globlje v recesijo

Italijansko gospodarstvo je v prvem letošnjem četrtletju po predhodnih podatkih padlo v še nekoliko globljo recesijo. Bruto domači proizvod (BDP) se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem skrčil za 0,8 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem leto prej pa za 1,3 odstotka, je danes objavil državni statistični urad Istat.

Italija je tako že tretje trimesečje zapored v recesiji. V tretjem lanskoletnem trimesečju se je BDP v primerjavi s predhodnim skrčil za 0,2 odstotka, v zadnjem pa za 0,7 odstotka. Država je uradno v recesiji, ko padec BDP zabeleži dve zaporedni četrtletji.

To je drugi najslabši začetek leta za italijansko gospodarstvo po letu 2009, ko se je BDP v prvem trimesečju skrčil za 3,5 odstotka, poudarjajo v Istatu.

Italija bo po napovedih tudi celotno leto 2012 končala s padcem BDP. Po napovedih Evropske komisije se bo BDB letos skrčil za 1,4 odstotka, prihodnje leto pa bo zabeležil 0,4-odstotno rast. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.