|  Svet

Grški predsednik svari pred bankrotom

Grški predsednik Karolos Papuljas, ki se bo vnovič sestal s predstavniki političnih strank glede oblikovanja tehnične vlade, je dopoldne posvaril pred tragedijo, ki grozi Grčiji. "Junij bi lahko bil mesec tragedije za državo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Papuljas je omenil oceno dosedanje vlade, da Grčija nujno potrebuje opravilno vlado, če se želi izogniti bankrotu. Predsednik sicer predlaga vlado, ki bi jo sestavljali strokovnjaki.

Papuljas se je bo danes sestal s predstavniki vseh strank, razen s predstavniki skrajno desne Zlate zore, vendar so možnosti, da bi stranke sklenile dogovor o vladi, minimalne, zato se bodo Grki junija verjetno znova odpravili na volitve.

Grčija se tako po gospodarski, iz katere se ne uspe izkopati, pogreza še v politično krizo, negotovost pa skrbi njene upnice. Te opozarjajo, da morajo Atene spoštovati zaveze, dane v zameno za mednarodno finančno pomoč, zahvaljujoč kateri se je Grčija doslej izognila bankrotu.

Parlamentarne volitve so bile 6. maja, na njih pa nobena od strank ni dobila dovolj glasov za oblikovanje vlade. Levičarska stranka Siriza, ki je dosegla drugo mesto, še naprej odločno zavrača sodelovanje v kakršni koli vladi, ki bi spoštovala dane zaveze.

Če dogovora ne bo do četrtka, ko se bo prvič sestal novo izvoljeni parlament, bodo sredi junija v Grčiji nove predčasne volitve. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.