Kultura  |  Film

Alpe

Alpeis, 2011
Giorgos Lanthimos

Igranje mrtvih Grkov.

Kriza je katastrofa, toda ima tudi dobre plati. Dobra plat krize so filmi. Samo pomislite: katera država je pin-up te krize? Točno, Grčija. Grčija je v hudi, mučni, apokaliptični krizi, ki naj bi jo povsem iztirila – v krizi, ki je tako huda, da bi iztirila stoletje.

Pa poglejte njene filme! Ali natančneje: poglejte filme Giorgosa Lanthimosa! Leta 2009 – leto po izbruhu krize – je posnel film Podočnik, ki je postal pravi festivalski hit, da ne rečem kult. Pobral je kopico nagrad, tudi v Cannesu in pri nas (vodomec).

In seveda, dobil je nominacijo za tujejezičnega Oskarja, kar je bil dosežek – tako riskantni, tako robati, tako perverzni filmi ne dobivajo oskarjevskih nominacij. V Podočniku, perverzni alegoriji grške krize, tiranska starša svoje tri otroke držita v popolni izolaciji, kjer jih mojstrita v novem jeziku in sadomazohističnih igrah, to pa zato, da bi bili v prihodnosti pripravljeni na soočenje s krutim, nasilnim, avtokratskim, fašistoidnim zunanjim svetom – le otrok, vzgojen v fašizmu, lahko kljubuje diktaturi prostega trga, ki je tako asocialen in tako morilski, da zahteva temeljito »izobrazbo,« da ne rečem dresuro. Le otrok, ki gre skozi to distopično dresuro, bo varen pred ujmami in kužnimi efekti kapitalizma, ki vse spreminja v blago. Ljudi, odnose med ljudmi, družinske odnose, celo mrtve. In Alpe so tako dobro nadaljevanje Podo-

čnika, kot je Podočnik dober uvod v Alpe, ki se začnejo v rešilcu, v katerem bolničar povsem izmaličeni najstnici, teniški igralki, žrtvi hude prometne nesreče, pove: »Hudo si poškodovana, zato verjetno ne boš preživela.« Potem jo vpraša: »Kdo je tvoj najljubši igralec?« Ker pa teniška igralka ne more govoriti, ji reče, naj pritisne na tipko, ko bo izgovoril pravo ime: »Brad Pitt? Johnny Depp?« Kot se izkaže, je njen najljubši igralec Jude Law. Ko bo umrla, bo to dober »vhodni« podatek za žensko, ki jo bo igrala – in obenem nadomeščala. Če bo hotela, da jo bodo njeni starši, »žalujoči ostali,« najeli, bo morala čim bolj zadeti lik. Alpe so namreč skupina moških in žensk, ki nadomeščajo mrtve, ali bolje rečeno, žalujočim ostalim igrajo mrtve, okej, preminule, s čimer jim lajšajo bolečino, ime Alpe pa si nadenejo iz dveh razlogov: prvič, ker to ime ne razkrije, kaj dejansko počnejo, in drugič, ker so Alpe nenadomestljive, same pa lahko nadomeščajo katerokoli drugo goro. »Le kdo si ne želi namesto Ararata videti Alp?« Člani skupine si nadenejo imena alpskih vršacev (Mont Blanc, Monte Rosa, Dom, Weisshorn, Matterhorn, Fisteraarhorn, Aletschhorn, Barre des Ecrins in tako dalje), potem pa začnejo impersonirati mrtve: preminule kapitane, preminule žene in tako dalje. Nekaj ur na teden. Pridejo na dom. Prvi štirje obiski so brezplačni. Bolj ko se vživijo v lik preminule osebe, boljši je biznis. Bolj ko naštudirajo mrtve (kostumsko, karakterno, seksualno ipd.), bolj so konkurenčni. Ko se zdravstveno stanje teniške igralke izboljša, dahnejo le: »Škoda!« Ni mrtvih, ni denarja. In vse to počnejo smrtno resno, obešenjaško ledeno, tako rekoč zombijsko, brez distance in samoironije. Absurdisti, ki se ne zavedajo svoje absurdnosti. Ne le da mrtve igrajo bolje kot sebe, ampak se v koži mrtvih počutijo bolje kot v svoji koži. Ko igrajo mrtve, so najbolj pri sebi. Mrtve igrajo zato, da bi prikrili, da so tudi sami mrtvi. Alpe niso le film o izgubi identitete ali pa le film o ljudeh, ki so tako mrtvi, da so povsem odvisni od igranja mrtvih: Alpe kažejo, kako mrtev je kapital in kako srka žive. Ko umreš, imaš večji potencial kot tedaj, ko si živ. Ergo: če hočeš preživeti na trgu, če hočeš torej preživeti vse ujme sodobnega kapitalizma, se moraš delati mrtvega. To je tvoja dodana vrednost. Kapitalizem je treniranje mrtvih. Še več, kapitalizem je najboljša priprava na smrt. In obratno: smrt je najboljša priprava na kapitalizem.

(Kinodvor)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.