|  Politika

Igor Lukšič je novi predsednik SD

© Miha Fras

Igor Lukšič je na volilnem kongresu SD v Kočevju premagal dolgoletnega predsednika stranke Boruta Pahorja. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 190 glasovi, medtem ko jih je Pahor prejel 180. Kot pravi Pahor, se po 15 letih z mesta predsednika poslavlja z zadoščenjem, Lukšič pa napoveduje, da bodo odslej do vlade bistveno bolj trdi.

"Kongres je zbral neko voljo za spremembo, da gremo v levo," je po razglasitvi rezultatov drugega kroga volitev za predsednika SD dejal Lukšič. Ob tem je opozoril, da ta volja "ni tako močna, kot smo nekateri pričakovali". Zato bodo morali po njegovih besedah vsi skupaj vložiti ogromno napora, da stranko premaknejo bolj v levo.

Novoizvoljeni predsednik stranke je izrazil pričakovanje, da bodo v poslanski skupini in v stranki pripravili stališča in načine dela, s katerimi se bodo bolj na trdo odzvali na slabe vladne ukrepe. "To, kar vlada počne, za Slovenijo ni dobro," je prepričan Lukšič, ki ocenjuje, da je pri delu vlade preveč "šlamparije" in improvizacije.

Glede dosedanjega sodelovanja s Pahorjem je Lukšič spomnil, da sta "začela pri stranki, ki so jo nekateri odpisali". "Mi smo jo obdržali pri življenju, prišli do vrhunca in pokazali, da se da delati drugače", je dejal Lukšič, sicer minister za šolstvo in šport v Pahorjevi vladi. Obenem se je zahvalil dosedanjemu predsedniku stranke, med drugim tudi za to, da ga je ta "na nek način učil".

Lukšič je bil, kot je poudaril, velik podpornik tega, kar je počel Pahor, čeprav se z njegovimi potezami marsikdaj ni strinjal. Kot pojasnjuje, je namreč verjel, da se mora stranka znati zbrati okoli predsednika. Ker se je stranka znala zbrati okoli predsednika, je tudi dosegla dober rezultat, je prepričan Lukšič.

Pahor je po razglasitvi rezultatov čestital novoizvoljenemu predsedniku in dejal, da je na njem velika odgovornost, da vodi stranko v zahtevnih razmerah. V razmerah, ki so nezahtevne, zna po Pahorjevih besedah voditi stranko vsakdo, zahtevne razmere pa zahtevajo človeka, ki ima veliko zaupanje. Tega je Lukšič po njegovem mnenju danes dobil.

Pahor je Lukšiču zagotovil pripravljenost na sodelovanje. Njegova izkušnja pa je, kot pravi, "da si velikokrat, ko je najtežje, sam in se moraš odločiti sam, kot ti velevata srce in pamet". Zaželel mu je, da bi imel pri teh odločitvah srečo.

Dolgoletni predsednik SD je dejal, da se s položaja predsednika poslavlja z zadoščenjem. Čeprav je prišlo do sprememb, se tudi zato "ker te spremembe ne bodo prinesle razkola v stranki", lahko po njegovem zanesejo, da bo to še vedno stranka, ki bo predstavljala steber in stabilnost v slovenskem političnem prostoru.

"V 15 letih sem skupaj z vami sooblikoval to stranko in ta je v mnogo čem oblikovala mene. Zato sem vam za to čast in ta ponos, da sem lahko bil na čelu stranke toliko časa, zahvaljujem," je delegatom kongresa sporočil Pahor. Zagotovil jim je tudi, da ostaja z njimi privrženec Socialnih demokratov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.