|  Politika

Kardinal Rode: Boj za Slovenijo je boj proti rdeči zvezdi

Na dogajanje ob proslavi ob dnevu državnosti se je odzval tudi kardinal Franc Rode, ki je v soboto na Valični vasi daroval mašo za domovino. "Vprašajmo se, kdo deli slovenski narod," je za POP TV dejal Rode. Po njegovem mnenju je komunistična partija najgloblje zarezala delitev med Slovenci. "Boj za Slovenijo je bil boj proti rdeči zvezdi, proti jugoslovanski armadi," je povedal.

"Ne vem, zakaj bi njene simbole gledali na proslavi slovenske državnosti in samostojnosti," je dodal, kot je poročala POP TV. "Partizanom so vsilili rdečo zvezdo," je menil. "Večina partizanov ni bila komunistov. Večina partizanov so bili verni slovenski fantje," je dodal. Kot je dejal, bi želel, da ta simbol "sam po sebi izgine iz naše javnosti".

V stranki SDS pa so na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim zapisali: "Poslanci LDS, danes zbrani v PS in t.i. Liberalni akademiji, so leta 1991 z vsemi sredstvi ovirali osamosvojitev."

V nekaterih parlamentarnih strankah so namreč izrazili kritično stališče do petkove proslave ob dnevu državnosti. V Pozitivni Sloveniji so menili, da je bil govor voditelja žaljiv do tistih, ki spoštujejo vrednote NOB, predsednik DeSUS Karl Erjavec pa meni, da je vzpodbujal nestrpnost. Prvak SD Igor Lukšič je ocenil, da vlade, ki deluje izključevalno, ne potrebujemo. Koalicijska SLS pa meni, da se mora operativni organizator proslave zaradi izključitve praporov določenih veteranskih združenj opravičiti. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.