|  Politika

Generalni sekretar Nata Rasmussen na obisku v Sloveniji

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je danes na uradnem obisku v Sloveniji. S predsednikom vlade Janezom Janšo, predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom se je pogovarjal o aktualnih temah zavezništva, predvsem o Afganistanu in pametni obrambi. Koncept slednje vključuje večnacionalne projekte, s katerimi naj bi "z manj dosegli več", da bi torej brez večanja obrambnih izdatkov z združevanjem in delitvijo zmogljivosti zagotovili učinkovitejše delovanje zavezništva.

Slovenija se je odločila, da bo sodelovala v osmih projektih v okviru pametne obrambe, vključno s projektom radiološke, kemične in biološke obrambe ter projektom večnacionalnega združenega poveljstva v Ulmu za aktivno podporo Natovim operacijam.

Janša je dejal, da je Slovenija pripravljena finančno pomagati afganistanskim silam, da bodo lahko zaščitile civilno prebivalstvo, in poudaril, da je to ceneje kot pomoč z enotami. Premier je tudi povedal, da bodo slovenski vojaki v Afganistanu ostali do končanja Natovih operacij konec leta 2014. Rasmussen je priznal, da bo umik enot iz Afganistana velik logistični izziv za Nato, a ker je umik vojakov in opreme v pristojnosti posameznih držav, ki sodelujejo v operaciji, ni mogel povedati, kakšni bodo njegovi stroški.

Ramussen in Janša sta danes govorila še o uresničevanju zaključkov nedavnega vrha Nata v Chicagu, o razmerah v Siriji in o nadaljnji širitvi zavezništva, predvsem na države Zahodnega Balkana. (STA, tp)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.