|  Politika

Janša vidi politizacijo

Janša vztraja pri zapisu fiskalnega pravila v ustavo, še vedno tudi možnost zaupnice

Po Janševih besedah prihaja čas, ko partnerji v socialnem dialogu ne bodo ne Branimir Štrukelj ne Dušan Semolič ne predstavniki delodajalcev ne parlamentarne stranke.

Po Janševih besedah prihaja čas, ko partnerji v socialnem dialogu ne bodo "ne Branimir Štrukelj ne Dušan Semolič ne predstavniki delodajalcev ne parlamentarne stranke".
© Arhiv Mladine

Premier Janez Janša je po sestanku vodij parlamentarnih strank, na katerem ni prišlo do dogovora o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, prepričan, da bo Slovenija to vendarle storila. V to nas bodo prisilile okoliščine, bo pa cena visoka, je dejal Janša, ki še vedno dopušča možnost, da bi na vpis fiskalnega pravila v ustavo vezal zaupnico.

Kot je po sestanku pojasnil Janša, vpisu fiskalnega pravila v ustavo nasprotujejo v opozicijskih PS in SD, pri njihovem nasprotovanju zapisu pravila v ustavo pa Janša vidi politizacijo. Da ne gre več za vsebino, je opozicija priznala s tem, da je pripravljena enake zaveze zapisati v zakon, ne pa tudi v ustavo. Opozicija namreč meni, da bi zadoščalo sprejetje navadnega izvedbenega zakona. To pa po Janševem mnenju ne drži, saj se je Slovenija zavezala, da bo zlato pravilo implementirala na ustavni ali podobni ravni. Vlada zato takšnega zakona ne bo predlagala, saj bi "naši partnerji to vzeli kot slabo šalo", je dejal Janša.

Prepričan pa je, da bo Slovenija fiskalno pravilo vendarle zapisala v ustavo, saj "nas bodo prisilile okoliščine", a cena zaradi odlašanja bo visoka. "Tisti, ki so najprej obljubili podporo, potem pa so jo umaknili in sedaj izražajo celo nasprotovanje, bodo morali prevzeti odgovornost za to ceno," je dodal. Po njegovih besedah prihaja čas, ko se bo treba soočiti z razmerami in ko partnerji v socialnem dialogu ne bodo "ne Branimir Štrukelj ne Dušan Semolič ne predstavniki delodajalcev ne parlamentarne stranke", pač pa bodo to predstavniki Mednarodnega denarnega sklada, Evropske centralne banke in Evropske komisije. "In tisti 'socialni dialog' bo nekoliko drugačen," še dodaja premier.

Janša še vedno dopušča možnost vezave zaupnice na vpis fiskalnega pravila v ustavo ali na druge nujne ukrepe. Prav tako ostaja možnost vezave zaupnice na ukrepe, "ki so potrebni, da koalicija normalno deluje", je dodal. Glede ugibanj o padcu vlade in morebitni tehnični vladi pa Janša pravi, da se koalicija danes ni ukvarjala z "zadevami, ki so drugotnega pomena". Pred njimi je namreč priprava proračunov za prihodnji dve leti, je poudaril. Na sestanku so sicer ugotovili, da so parlamentarne delovne skupine vendarle dosegle nekaj napredka pri uskladitvi zakona o Slovenskem državnem holdingu in zakon o agenciji oz. skladu za sanacijo bank. Po Janševih besedah bo znano v dveh tednih, ali bo zakona mogoče uskladiti.

Povedal je tudi, da se je vlada zaradi padca bonitetnih ocen odločila spremeniti prioritete. Tako bo v kratkem pripravila pokojninsko reformo in reformo trga dela. Ker je časa za sprejem bistveno manj, bo vlada "prisiljena usklajeno, lahko pa tudi neusklajeno zakonodajo predlagati še v začetku jeseni", je dejal premier. Kot pravi, so opoziciji ponudili usklajevanje o obeh predlogih. Gre za nadaljevanje prakse nepodpisanega partnerstva za razvoj in izhod iz krize. "Tako da nas čaka intenzivno usklajevanje," je dejal. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.