Borut Mekina

 |  Mladina 37  |  Politika

Kupimo Slovenijo!

Če so menedžerji podjetja lahko kupovali brez denarja, zakaj tega ne morejo delavci?

Slovenske banke so pomagale pri več kot 215 menedžerskih prevzemih, za kar so zastavile za več kot 5,5 milijarde evrov garancij. Delavci, ki poskušajo na vseh koncih Slovenije sedaj podjetja vzeti v svoje roke, lahko zaenkrat računajo le na miloščino.

Slovenske banke so pomagale pri več kot 215 menedžerskih prevzemih, za kar so zastavile za več kot 5,5 milijarde evrov garancij. Delavci, ki poskušajo na vseh koncih Slovenije sedaj podjetja vzeti v svoje roke, lahko zaenkrat računajo le na miloščino.
© Jernej Žumer

Pulj, avgust 2012. Delavci so srečni. V Uljaniku, v drugi največji ladjedelnici na Hrvaškem, Mladinini fotoreporterki pozirajo v najbolj nemogočih pozah. Recimo kot labod na robu 50 milijonov evrov vredne ladje bagerja, ki jo v Uljaniku, v eni redkih ladjedelnic na svetu s takšnim znanjem, gradijo za Dubaj, kjer bodo z njo poglabljali morsko dno. Delavci so zadovoljni, kajti nedavno so postali skupaj 60-odstotni lastniki te ladjedelnice; dokov, proizvodnih hal, petih ladij, ki jih ob tem trenutku gradijo, ogromnih žerjavov, ki so jih še v socializmu za Uljanik zgradili v mariborski Metalni. Okrog 2200 delavcev je poleti zbralo približno 10 milijonov evrov – natančna številka še ni znana, ker zaradi pravil Zagrebške borze o podrobnostih javno ne smejo govoriti – v enem od bolj nenavadnih primerov privatizacije v regiji. »Moj oče je delal v tem podjetju 35 let, jaz sem tukaj že 25 let. Ali ni normalno, da sem najbolj zainteresiran, da to podjetje obstane?« Tako eden od delavcev odgovori na vprašanje, zakaj je v podjetje vložil okrog 2000 evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.