|  Svet

Švicarski parlament zavrnil prepoved burk

Spodnji dom švicarskega parlamenta je s tesno večino 93 glasov proti 87 zavrnil predlog za prepovedi burk in drugih pokrival na javnih mestih, vključno z javnim prevozom. Po navedbah nasprotnikov prepovedi, ki jo je predlagal kanton Aargau, burke ne predstavljajo težav v državi.

Po navedbah predstavnika nasprotnikov prepovedi Huguesa Hiltpolda iz Svobodne demokratske stranke "nošnja tovrstnih oblačil iz verskih razlogov ne povzroča težav v vsakodnevnem življenju, saj ta praksa ni zelo pogosta med švicarsko muslimansko skupnostjo", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hiltpold je obenem dodal, da bi sprejetje prepovedi lahko negativno vplivalo na mnenje muslimanskih turistov, ki obiskujejo državo.

Člani švicarskega parlamenta so se posebej dotaknili vprašanja obraznih mask med demonstracijami, pri čemer so se strinjali, da bodo o ureditvi tega področja odločali posamezni kantoni.

Spodnji dom parlamenta je sicer pred letom dni podprl podoben predlog konservativne Švicarske ljudske stranke (SVP), ki so ga poimenovali Maske stran. Kasneje je ta predlog zavrnil zgornji dom švicarskega parlamenta. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.