Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Tudi Francozi trošijo vse manj

Francozi trošijo manj, vlada bo obdavčila bogate in prepovedala zapiranje tovarn

Francozi, ki so znani po tem, da radi trošijo, so zaradi krize začeli zapirati svoje denarnice, s tem pa zavirajo tudi konjunkturo. Francosko gospodarstvo se je v drugem četrtletju letos skrčilo tretjič zapored. Poraba gospodinjstev je bila za 0,1 odstotka manjša kot v prvih treh mesecih. Ta izpad je nadomestila država, ki je svojo porabo povečala za 0,4 odstotka, poroča Die Welt.

Vlada, ki je pravkar predstavila predlog proračuna za leto 2013, predvideva, da bo gospodarska rast v prihodnjem letu 0,8-odstotna, kar ustreza oceni, ki jo je Mednarodni denarni sklad (IMF) objavil junija. Prvi podatki statističnega urada kažejo, da Francozi trošijo vse manj. Avgusta so zaradi dolžniške krize in povečevanja brezposelnosti porabili za 0,8 odstotka manj kot julija. Hkrati se je izvoz francoskega gospodarstva v enakem času povečal le za pičlih 0,2 odstotka. Zadolženost francoske države se je v drugem četrtletju po podatkih statističnega urada povečala za 43,2 milijarde evrov na 1.832 milijard evrov, kar ustreza 91 odstotkom bruto domačega proizvoda.

Meja, ki jo dovoljujejo Maastrichtska merila za države z evrom, je 60 odstotkov BDP. Francoska države se namerava letos na novo zadolžiti za 4,5 odstotka BDP, kar je prav tako bistveno več od Maastrichtskih meril, ki javnofinančni primanjkljaj omejujejo pri 3 odstotkih BDP. Vlada je v predlogu proračuna za leto 2013 predvidela ostre varčevalne ukrepe in zmanjšanje izdatkov države. Da bo v prihodnjem letu Francija lahko izpolnila zavezo za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja pod 3 odstotke BDP, kar je obljubila Bruslju, bo morala zapolniti vrzel v višini 30 milijard evrov.

V predlogu proračuna je vlada predvidela, da jo bo skušala zamašiti v glavnem z novimi in višjimi davki na premoženje in za premožne. S povečanjem davka za »premožne družine« in za velika podjetja namerava recimo zbrati 20 milijard evrov, z znižanjem praga za plačilo davka za bogate 1 milijardo evrov, z uvedbo 75-odstotnega davka za Francoze, ki na leto zaslužijo več kot 1 milijon evrov, 210 milijonov evrov. Z novim davkom na dividende namerava od gospodinjstev pobrati 2 milijardi evrov.

Francoska vlada je napovedala tudi uresničitev ene od pomembnih predvolilnih obljub predsednika Francoisa Hollanda. Prihodnji teden namerava predstaviti zakon, na podlagi katerega bodo lastniki morali rentabilna podjetja prodati, ne bodo jih smeli več zapirati. S tem zakonom namerava velikim skupinam oziroma nadnacionalkam preprečiti zapiranje tovarn v Franciji, za katere oceni, da mu prinašajo premalo dobička.

Povod za zakon je pričakovanje, da bo lastnik družbe AcelorMittal zaprl jeklarno Florange, v kateri so lani že ugasnili dve peči. Minister za industrijo Arnaud Montebourg pojasnjuje, da prisilna prodaja takšnih podjetij ne bo pomenila ne razlastitve ne podržavljenja. Tovarna bo prodana na podlagi sodne odločbe, lastnik pa bo dobil pravično odškodnino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.